Oproep voor nieuw boek over de oorlog in Vlaardingen

14-01-2019 Nieuws Redactie

Voor het huis van de Ortskommandant aan de Burgemeester Verkadesingel wordt de Duitse hakenkruisvlag gehesen

VLAARDINGEN - In juni dit jaar komt er een derde deel uit van de reeks De Donkere Jaren van Vlaardingen, geschreven door Jan Anderson en Hjalmar Teunissen.

Eén hoofdstuk gaat over de Duitse Kriegsmarine, Luftwaffe en Wehrmacht in Vlaardingen. Opvallend is dat er tot nu toe niet heel veel bekend is over de Ortskommandant, de man die namens de Duitsers verantwoordelijk was voor de openbare orde. Volgens de inmiddels overleden oud-stadsarchivaris Poelstra heette hij Graf, was hij van oorsprong een jurist en zou hij voor de oorlog dicht bij de grens van Nederland hebben gewoond. Anderen weer stellen dat hij Von der Kraft heette.

En waar zat de Ortskommandant tijdens de oorlog in Vlaardingen? In elk geval woonde hij van 1 maart 1942 tot 15 augustus 1943 in een pand aan de Burgemeester Verkadesingel. Maar waar hij is toen naar toe gegaan en waar zat hij vóór 1 maart 1942?

Vlaardingers die nog herinneringen hebben aan deze man of foto’s of ander materiaal hebben kunnen contact opnemen met Hjalmar Teunissen : 010-435 4606 en email:  donkerejaren@outlook.com

Dat geldt ook voor ander materiaal over de Duitsers in Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn er verder nog Vlaardingers die iets weten over de Duitsers die in panden aan de Schiedamseweg hebben gezeten? Zijn er nog herinneringen aan de Duitsers die dienst deden bij de luchtafweerstellingen in Vlaardingen?

Alle foto’s en ander materiaal worden, nadat ze zijn ingescand, weer teruggegeven. 
 Gerelateerd