Categorieën

Service

Oplossing voor Oostblokchauffeurs nog niet in zicht

Oplossing voor Oostblokchauffeurs nog niet in zicht
Politiek

Oplossing voor Oostblokchauffeurs nog niet in zicht

  • Redactie
  • 20-01-2015
  • Politiek
Oplossing voor Oostblokchauffeurs nog niet in zicht

Europarlementariër Peter van Dalen en raadslid Erik van Pienbroek

VLAARDINGEN - ,,Ik zal blijvend aandacht vragen voor de problematiek rondom vrachtwagenchauffeurs uit Midden- en Oost-Europa’’. Zo’n twee maanden geleden sprak Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie-SGP duidelijke taal bij een werkbezoek aan Vlaardingen. Van Dalen liet zich op 10 november 2014 in Vlaardingen uitgebreid informeren over de overlast door en de vaak schrijnende situaties rondom de chauffeurs uit het Oostblok. Dat ambtelijke en politieke ‘molens’ trager malen dan gewenst blijkt uit een update van CU-SGP-raadslid Erik van Pienbroek van de lokale fractie.

,,Vorige week heb ik contact gehad met Wethouder van Harten over de stand van zaken met betrekking tot het parkeren en overnachten van vrachtwagenchauffeurs in de regio’’, aldus Van Pienbroek. ,,Pas 2 weken geleden heeft het eerste overleg plaats kunnen vinden tussen de wethouders uit de regio die de overlast van het parkeren hoog op de agenda van de regio willen hebben. Tijdens het overleg is er afgesproken dat wethouder Langenberg van Rotterdam zal proberen het vrachtwagenparkeren hoog op de agenda van de Metropoolregio te laat plaatsen.  Ook is er afgesproken dat de Metropoolregio druk op Den Haag zou kunnen uitoefenen omdat Rijkswaterstaat het voornemen heeft om vrachtwagenparkeerplaatsen langs de rijksweg te gaan reguleren met een maximale parkeertijd. Dit zou voor ons en de andere gemeenten nadelig gevolgen kunnen hebben omdat de kans groot is dat de chauffeurs weer alternatieve parkeerplaatsen gaan zoeken in de stad’’.

Europarlementariër Van Dalen sprak vorig jaar over de mogelijkheid van een Europese subsidie om de problemen aan te pakken. Van Pienbroek: ,,Over een subsidie vanuit Europa is er nog geen contact geweest. Eerst zal de regio met een goed plan moeten komen. De gemeente Vlaardingen is niet van plan om zelf een parkeergelegenheid te gaan exploiteren of te laten exploiteren op haar grondgebied.  Het vraagstuk over het parkeren is een regionaal probleem en zal ook regionaal afgesproken en opgestart moeten worden.  Het is goed dat wethouder Langenberg van Rotterdam zich serieus met dit vraagstuk bezighoudt en zich hier hard voor wil maken’’.

Zijn er volgens Van Pienbroek op korte termijn oplossingen te verwachten ? ,,Gisteren is er inmiddels een eerste wethoudersoverleg geweest in Metropoolverband. Tijdens dit overleg is afgesproken dat er eerst ambtelijk een notitie wordt voorbereid. Die notitie zal later besproken worden door het bestuur van de Metropoolregio.  Ik ben blij dat er draagvlak is vanuit de regio om dit gezamenlijk op te pakken. We zitten allemaal met het zelfde vraagstuk en willen een goede regeling treffen zodat de chauffeurs weten waar ze kunnen staan en overnachten. Het zou niet goed zijn wanneer Rijkswaterstaat een andere mening heeft en niet mee wil denken met de regio gemeenten om samen tot een oplossing te komen. Het zal toch niet waar zijn dat door regulering van Rijkswaterstaat op de parkeertijden langs de rijksweg straks de chauffeurs zich weer uitwaaieren door de stad. Dit zou de discussie weer tot het beginpunt terug brengen’’.