Categorieën

Service

Open Monumentendag op 12 september

Open Monumentendag op 12 september
Uit

Open Monumentendag op 12 september

  • Redactie
  • 03-09-2015
  • Uit
Open Monumentendag op 12 september

Wethouder Hans Versluijs bij de historische opening in 2014

VLAARDINGEN - Open Monumentendag is dit jaar op zaterdag 12 september en staat in het teken van Kunst & Ambacht. Bij Museum Vlaardingen start een wandelroute en speurtocht door het Vlaardingse historische centrum.

Al wandelend komt u langs monumenten zoals het stadhuis, de Grote Kerk en redershuizen, die open zijn voor bezoekers. Bij de Touwbaan kunt u onder andere zien hoe ambachtslieden als touwslagers, kuipers en wasvrouwen te werk gaan. Rond de Visbank is een horecaplein met ambachtelijke producten. Vlaardingse bedrijven en organisaties die actief zijn in de restauratiewereld laten in de Grote Kerk zien wat ze in huis hebben.

Kunst vindt u in KADE40 en in een pop-up galerie in het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade. In de Landstraat openen ateliers van kunstenaars hun deuren en in de Expokelder van het Waaigat aan de Markt vertellen acht kunstenaars over hun tentoongestelde werk.

En er is nóg meer te beleven! Zo kunt u ook langs bij boerderijen in de Zuidbuurt en bij boerderij de Zonnehoeve in de Holiërhoekse polder. Molen Aeolus viert het 225-jarig bestaan en de Arnold Hoogvlietstraat bestaat 125 jaar. Reden voor een feestje op Open Monumentendag. In het Streekmuseum Jan Anderson kunt u onder andere bekijken hoe de werkplaats van ambachtslieden er vroeger uit zag.

Ambachtelijke producten

Vlaardingse bedrijven en organisaties die actief zijn in de restauratiewereld laten in de Grote Kerk zien wat ze in huis hebben. Rond de Visbank is er een horecaplein met ambachtelijke producten.

Opening

Wethouder Hans Versluijs opent om 12.00 uur officieel Open Monumentendag 2015 in het pas geopende Museum Vlaardingen. De wethouder en de directeur van het Museum Vlaardingen ontvangen dan het eerste exemplaar van het prentenboek ‘Dynamiek en vaste waarden. Beschermd stadsgezicht in Vlaardingen’. Dit prachtige, op het ‘Groot Vlaardings prentenboek’ geïnspireerde boek is samengesteld door Klaas Kornaat op initiatief van André Fontijne.

Stegenroute

‘Verborgen Stegen’ is een kunstroute langs 5 verborgen, historische stegen aan de Westhavenkade, die ooit een belangrijk onderdeel vormden van de infrastructuur. Jonge architecten zetten met videokunst en installaties de uit het straatbeeld verdwenen stukken in een ander licht. Het hoogtepunt van de route is te vinden in de tonnensteeg van het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade 57/58.

Voor het volledige programma klik hier