Open Monumentendag 2020 anders dan anders

23-08-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Ook dit jaar is er een Open Monumentendag in Vlaardingen, maar anders dan in andere jaren. Ten eerste zijn de regels voor het afstand houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen een belemmering voor het organiseren van binnen-activiteiten. Monumenten, musea en andere plekken met erfgoed zijn meestal niet ruim behuisd. Ten tweede vraagt het thema 'Leermonumenten': educatie over monumenten en erfgoedobjecten  een andere insteek. Veel organisaties en cultuurinstellingen in Vlaardingen hebben van nature de educatie hoog in het vaandel. Zij willen graag kennis delen en de gelegenheid bieden tot kennismaken, leren en beleven, voor jong en oud. Dus moet de OMD anders. 

Er komt geen echte Open Monumentendag op de tweede zaterdag in september. Het erfgoed-evenement wordt 'Schriftelijk, Digitaal en Buiten'. Het themanummer van ‘t TijdSchrift  van de HVV is het schriftelijke deel; rijk gevuld en extra dik. Het blad ligt nu bij de drukker. Voor het digitale deel is organisaties gevraagd een presentatie of filmpje te maken en deze beschikbaar te stellen voor de verspreiding via websites en Facebook. Dat gaat binnenkort gebeuren via stichtingerfgoedvlaardingen.nl en geschiedenisvanvlaardingen.nl. Het kan verrassingen opleveren, want niet alleen de vaste deelnemers van de OMD zijn gevraagd. 

De OMD-Buiten zal een tentoonstelling van grote OMD-Doeken zijn op het terrein van de buitenplaats Van Ruytenburch aan de Hoflaan. Bij elke OMD in de afgelopen jaren zijn steeds enkele oude foto’s of mooie platen van monumentale of historische plekken op doeken afgedrukt en gepresenteerd op bouwhekken. Er is een verzameling van meer dan 25 doeken ontstaan en die zal op de Hoflaan te zien zijn. Daar staan ook de zitbanken met de mozaïeken van de Canon van Vlaardingen. De toelichting op wat is het en waar het was, maakt deel uit van de digitale OMD. De tentoonstelling is van 5 tot en met 18 september.