Ook jodiumtabletten voor Vlaardingers

03-10-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De overheid verspreidt vanaf 10 oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Ook in Vlaardingen. De verspreiding van tabletten duurt naar verwachting twee weken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dan dat het lichaam radioactief jodium opneemt.


Waarom worden jodiumtabletten verspreid?

Om Nederland goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval. Ook al is de kans op een kernongeval erg klein. De jodiumtabletten liggen nu centraal opgeslagen in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, komen deze bij de mensen thuis te liggen. Mocht er een kernongeval gebeuren, dan scheelt dat kostbare tijd.

Naast de maatregelen schuilen en evacueren, is het innemen van jodiumtabletten een van de maatregelen die de overheid kan nemen om mensen te beschermen. De jodiumtabletten bieden (alleen) bescherming tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen.


Wie ontvangen in Vlaardingen jodiumtabletten?

Vlaardingen hoort bij de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze regio valt binnen de 100 km zone rondom de kerncentrales Borssele en Doel. Daarom ontvangen in alle Rijnmondgemeenten de kinderen tot 18 jaar de jodiumtabletten. Dit is per huishouden één doosje met tien tabletten.


Ik ben zwanger. Wat geldt voor mij?

De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, om ook jodiumtabletten in huis te hebben. Daarmee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Bent u zwanger? Dan kunt u vanaf 9 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.


Hoe krijg ik de tabletten?

De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.


Wanneer moet ik de jodiumtabletten innemen?

Het is bij een kernongeval niet altijd en voor iedereen nodig om jodiumtabletten te slikken. Het is dus belangrijk om te wachten op de instructies van de overheid voordat ze worden ingenomen. Dan zal de overheid specifiek adviseren door wie en wanneer de jodiumtabletten moeten worden ingenomen.

De overheid geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender Radio Rijnmond 94.3 FM of televisie (NOS), uw mobiele telefoon (NL Alert) en www.rijnmondveilig.nl 


Meer informatie over jodiumtabletten

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op
www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Heeft u nog meer vragen bel dan het publieksinformatienummer 1400
WhatsApp: 06-55001400
Twitter: @rijksoverheid.nl


Meer informatie kernongevallen

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op www.autoriteitnvs.nl