ONS Vlaardingen presenteert Zwartboek Westwijk

23-02-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – ONS Vlaardingen presenteerde vandaag op een persconferentie een zwartboek over de Westwijk. De partij kondigde in augustus vorig jaar hier  al aan te komen met een overzicht van misstanden in de betreffende wijk. Het resultaat: een zeventien pagina’s tellend overzicht met citaten van bewoners, ingezonden brieven en quotes uit artikelen van media als Vlaardingen24. In de opsomming komt vooral het onbehagen van bewoners van de wijk over verloedering, diefstallen, inbraken en vernielingen naar voren.

Is het dan allemaal kommer en kwel in de Westwijk ? Wie het zwartboek leest krijgt die indruk wel, maar Ron Boers en Frans Hoogendijk vinden dat er inmiddels al wel verbeteringen zijn. ,,Het aanvragen van de Rotterdamwet voor delen van de wijk en de inzet van sociale wijkteams zijn op zich al goede maatregelen’’, aldus Boers en Hoogendijk. ,,Dat zijn echter wel zaken die pas op langere termijn werken. Wij pleiten ook voor korte termijn maatregelen, er moet nu ingegrepen worden op de zaken die niet goed lopen’’. ONS Vlaardingen gaf daarbij aan om bij de Voorjaarsnota begin juli met een financieel onderbouwd plan te komen, waarbij het aantal medewerkers van de afdeling Toezicht en Veiligheid verdubbeld wordt van 16 naar 32 en ook Vlaardingers met een bijstandsuitkering een opleiding krijgen als toezichthouder.

Waarom ONS Vlaardingen een zwartboek heeft gemaakt werd toegelicht door Frans Hoogendijk: ,,Uit de wijk kregen we signalen van bewoners over misstanden maar hier, binnen de muren van het stadhuis, werd steeds gezegd dat er niets aan de hand was. In de inleiding van het zwartboek schrijft ONS Vlaardingen hierover: ,, Na veel vragen te hebben gesteld, na telkens de pers te hebben benaderd, en na keer op keer in de gemeenteraad te hebben gesproken over misstanden in de Westwijk, kwam ONS.Vlaardingen tot de conclusie dat de ernst van de situatie blijkbaar niet voldoende wil doordringen tot het stadsbestuur’’. Bij de persconferentie vanochtend werd nog geconstateerd dat ook de collega raadsleden blijkbaar ‘wegkeken’  van de problemen. ,, ONS Vlaardingen is de enige partij die tegen het Integraal Veiligheidsplan gestemd heeft, omdat daarin geen korte termijnmaatregelen opgenomen zijn om de ernstigste problemen aan te pakken’’, aldus Ron Boers.

Hoe is nu de praktijk in de Westwijk ? Zijn er nog grote brandhaarden ? Wie naar de criminaliteitscijfers kijkt ziet, ondanks alles, een daling op de meeste vormen van criminaliteit. De ernstigste vormen, de zogeheten High Impact Crimes als overvallen en straatroven komen minder in de Westwijk voor dan in sommige andere wijken. Inbraken kennen daarbij een soort van ‘seizoensinvloeden’ waarbij dan weer de ene en dan weer de andere wijk hier meer of minder last van heeft. Een enkele passage in het zwartboek lijkt op daarbij toch wat suggestief zoals: ,,Afgelopen zomer ging ik met een neefje van mij (5 jaar) naar de speeltuin van het Marnixplantsoen. Daar bleken twee vrouwen in een boerka te zitten. Mijn neefje werd daar heel erg bang van, en zei tegen mij dat hij weg wilde bij de speeltuin.’’ Hoe het komt dat een vijfjarig kind nare gevoelens krijgt bij bepaalde kleding ? Misschien vanwege de verhalen die volwassenen vertellen, een voorbeeld van selectieve beïnvloeding.

Een onderzoek zoals ONS Vlaardingen in de Westwijk heeft gedaan zou waarschijnlijk in andere wijken vergelijkbare resultaten opleveren. Momenteel bijvoorbeeld staat ook het Centrum in de belangstelling, zowel van ONS Vlaardingen als van de politie. ‘Hangjongeren’ worden er bijvoorbeeld strenger aangepakt op grond van het samenscholingsverbod, waarbij er afgelopen dagen nogal wat processen verbaal zijn uitgeschreven. Het stadsbestuur kan volgens ONS Vlaardingen nog veel slagvaardiger optreden. Maar het stadsbestuur is feitelijk de gemeenteraad, en dus moet van daaruit het initiatief komen, ook van ONS Vlaardingen zelf dus.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date