Categorieën

Service

Ombouw Hoekse Lijn van start

Ombouw Hoekse Lijn van start
Nieuws

Ombouw Hoekse Lijn van start

  • Redactie
  • 30-09-2015
  • Nieuws
Ombouw Hoekse Lijn van start

VLAARDINGEN - De bouwborden staan er: bij Vlaardingen Oost en Vlaardingen West. De voorbereidende werkzaamheden voor het ombouwen van de Hoekse Lijn zijn nu echt van start. September 2017 gaat u niet meer met de trein naar Rotterdam of Hoek van Holland, maar met de metro. 

Het huidige tracé krijgt tussen Schiedam en Hoek van Holland een metamorfose: van een gewone spoorlijn naar een moderne metro. Aan het eind van de lijn, in Hoek van Holland, komt er een kilometer nieuw spoor bij met een nieuw station: ‘Hoek van Holland Strand’. 

In Schiedam sluit de Hoekse Lijn straks aan op metrolijn B naar Nesselande. Met de metrokoppeling vervalt de rechtstreekse treinverbinding naar Rotterdam Centraal, maar door de frequentie van de metro (10 per uur) en de verschillende overstapmogelijkheden heeft dit voor de meeste reizigers nauwelijks negatief effect op de totale reisduur. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag verwacht dat het aantal reizigers op de Hoekse Lijn na de ombouw stijgt met zo’n veertig procent. 

De echte ombouw van de Hoekse Lijn vindt plaats in 2017. Ter voorbereiding daarop moet nu al werk verzet worden. Het gaat dan vooral om het ‘voorbelasten’ van de grond. Bij de stations Vlaardingen Oost en Vlaardingen West wordt zand aangebracht. Dat zand moet daar geruime tijd liggen om straks zeker te weten dat de sporen in de eindsituatie niet gaan verzakken. Om die voorbelasting aan te brengen, moeten ook vooruitlopend kabels en leidingen worden verlegd en bomen worden gekapt. 

Voor de werkzaamheden komt er een werkterrein aan de George Stephensonweg, de Van Boendaleweg en aan het Hargapad. De voorbereidende werkzaamheden duren ongeveer een half jaar. De voorbelasting blijft liggen tot april 2017. Tijdens de werkzaamheden blijven de stations bereikbaar.
 

Rooien van bomen

Voor de werkzaamheden is het nodig om bomen en planten te verwijderen. Het eerste groen is inmiddels weg. Dat is wel even een kaal gezicht, maar als de ombouw van de Hoekse Lijn in 2017 voltooid is, zal het projectbureau Hoekse Lijn in overleg met de gemeente nieuwe bomen planten. 

Een aantal werkzaamheden zal de aannemer moeten uitvoeren tijdens een buitendienststelling van het spoor. Deze buitendienststelling staat gepland in de weekenden van 10 en 11 oktober 2015 en 17 en 18 oktober 2015.