Categorieën

Service

Nieuwe pomp voor gemaal Oostwijk

Nieuwe pomp voor gemaal Oostwijk
Nieuws

Nieuwe pomp voor gemaal Oostwijk

  • Redactie
  • 15-05-2020
  • Nieuws
Nieuwe pomp voor gemaal Oostwijk
VLAARDINGEN - We wonen in een polder. En een polder is net een badkuip: laag gelegen en omringd door hoge gronden. Niet gek dus, dat pompen voor Vlaardingen van levensbelang zijn. En goed nieuws dus dat in het rioolgemaal aan de Boslaan een nieuwe pomp in gebruik genomen is. Deze nieuwe pomp kan maar liefst 3.600.000 liter water per uur afvoeren!

In de Oostwijk komt dit neer op 9 millimeter neerslag per uur. Hoe minder verhard oppervlak in de wijk aanwezig is, hoe meer millimeter neerslag verwerkt kan worden. De Oostwijk is een oude dichtbebouwde wijk met veel verharding en weinig groen en water. Hierdoor kan regenwater niet goed de grond in zakken en stroomt veel water direct naar de riolering. Veel woningen zijn niet op palen gefundeerd en zakken met het maaiveld mee. Het risico dat het water ook de woningen in stroomt neemt daardoor verder toe. “Het is in deze wijk dan ook bijzonder belangrijk dat het hele rioolsysteem goed werkt,” vertelt wethouder Bart de Leede bij ingebruikname van de nieuwe pomp. “Daarmee kan wateroverlast niet altijd voorkomen worden, maar een goed werkend systeem zorgt er wel voor dat overlast tot een minimum beperkt blijft.”

In 2018 heeft de gemeente de riolering in de Oostwijk gereinigd en geïnspecteerd. ”Onze rioolmedewerkers halen de gekste dingen uit de gemaalkelder: vochtige doekjes, samengeklonterd frituurvet, balken, balletjes, stenen, blikjes, wc-blokhouders, zand en zelfs kleding spoelen mensen door het riool!”, vertelt wethouder De Leede. Deze rotzooi zorgt voor veel pompstoringen, ook tijdens extreme regenbuien. In de Oostwijk wordt bovengemiddeld veel rommel door het riool gespoeld. De oude pomp raakte bij vervuiling in het rioolgemaal al snel in storing. De nieuwe pomp kan sneller gedemonteerd worden bij verstoppingen. Wethouder De Leede: “Maar als bewoners geen vuil meer door het riool spoelen, is dit niet nodig en kan het rioolsysteem ook bij hevige buien beter zijn werk doen.”

Maatregelen in huis


U kunt zelf ook maatregelen nemen om het risico op wateroverlast of schade door wateroverlast te verkleinen. Ten eerste natuurlijk door het riool alleen te gebruiken waar het voor bedoeld is: water, ontlasting en toiletpapier zijn de enige zaken die thuishoren in het riool. Dus geen frituurvet, billendoekjes en afgedankte onderbroeken.

Ten tweede door aanpassingen in en om uw woning. Zorg bijvoorbeeld voor een voldoende hoge deurdrempel, zodat het water beter buiten blijft. Ook kunt u uw tuin geschikter maken voor het opvangen van water door verharding te vervangen door groen, door een regenton aan te sluiten of door bijvoorbeeld over te gaan op een groen dak.