Nieuwe eigenaar voor Leskipanden

16-12-2015 Nieuws Redactie

De handdruk voor het opknappen van het Leskipand vorig jaar

VLAARDINGEN – De Leskipanden aan de Hoogstraat vormen al jaren een door in het oog van veel Vlaardingers en met name de ondernemers op het stuk straat. Een deel van de panden, aan achterkant, is al eens ingestort. Vorig jaar leek er schot in de zaak te komen toen er handtekeningen onder een contract werden gezet door de gemeente, een projectontwikkelaar en Waterweg Wonen die er appartementen ging verhuren na renovatie van de panden. In mei dit jaar echter ging eigenaar/projectontwikkelaar Kroon Vastgoed 13 BV failliet en moest er opnieuw begonnen worden. Inmiddels blijkt dat er een nieuwe eigenaar is die de Leskipanden op een veiling gekocht heeft. Reden voor de Historische Vereniging Vlaardingen om het college een brief te schrijven, die we hier integraal publiceren: 

,,Uit de landelijke pers heeft de Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) vernomen, dat de Leskipanden onlangs ter veiling zijn aangeboden. Inmiddels is ook bekend dat de panden een nieuwe eigenaar hebben. Met belangstelling kijkt de HVV uit naar deze nieuw ontstane situatie en verzoeken u tevens ons op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.

Op verzoek van de HVV hebben de gemeente Vlaardingen, de Stichting Stadsherstel Vlaardingen (SSV) en Kroon Vastgoed 13 B.V, de vorige eigenaar, afgesproken en vastgelegd dat de historische gevel behouden zal blijven en worden gerestaureerd. Vervolgens is afgesproken dat, voordat nieuwbouw of verbouwing zal plaatsvinden, de oude gevel zal worden ingepakt om instorten te voorkomen. De HVV verzoekt u dit de nieuwe eigenaar kenbaar te maken en vraagt u daar zelf toezicht op te houden.

In de etalage van de panden hangen grote historische afbeeldingen van Vlaardingen. Deze zijn op verzoek van de gemeente opgehangen om het aanzicht van de straat wat meer gezicht te geven en tevens de slechte staat van het interieur aan het zicht te onttrekken. De fotodoeken zijn eigendom van de HVV. Wij verzoeken u dit de nieuwe eigenaar te melden en bij de start van renovatie of nieuwbouw de doeken weer aan de HVV terug geven.

College, vanaf 2006 vraagt de HVV aandacht voor deze ‘rotte kies aan de Hoogstraat’. Ook de SSV heeft zich bovenmate ingezet om dit stukje Hoogstraat weer aanzien te geven. Waarbij de grote bijdrage en inzet van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. niet onvermeld mag blijven. De handtekening voor nieuwbouw en herstel van de oude gevel waren gezet.  Helaas zijn door het failliet verklaren van Kroon die plannen niet doorgegaan. Wij spreken de wens uit dat er nu snel wat gaat gebeuren en dat dit ten goede zal komen van de Hoogstraat en zijn bewoners en natuurlijk ook voor de binnenstad van Vlaardingen’’.

 

Hoogachtend,

Namens de Historische Vereniging Vlaardingen

Mw. A.Maat-Grijsen
SecretarisGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date