Nieuw ‘groen’ urinoir geopend

03-10-2018 Nieuws Redactie

Wethouder Bart de Leede verricht samen met een bezoeker van het gebied de opening van het nieuwe groene urinoir. (Fotografie: Cees Groen)

VLAARDINGEN - Als je woont in een stad aan de rivier, wil je daar natuurlijk ook wel eens van genieten. De bankjes op ’t Hoofd zijn daar een heerlijke plek voor. Heren die graag uitkijken over het water, kunnen binnenkort in de directe nabijheid ook zelf wateren. Aan de Maasboulevard wordt namelijk als proef een ‘GreenPee’ geplaatst, een urinoir dat eenvoudig te plaatsen is en dat bovendien een plantenbak is.

De bankjes aan ’t Hoofd worden druk gebruikt en bovendien maken bewoners regelmatig een wandelingetje langs het water. Met regelmaat gebruikten bezoekers van deze locatie voorheen het openbaar toilet. Sinds dit toilet buiten gebruik is, is er een probleem voor bezoekers met hoge nood. Vandaar dat deze locatie gekozen is voor een proef met een ‘GreenPee’. Dit is een strak vormgegeven metalen plantenbak met ingebouwd urinoir. Handig omdat het urinoir niet aangesloten hoeft te worden op water of riool en dus gemakkelijk en snel te plaatsen is. Daarnaast ook nog eens duurzaam: er gaat geen schoon water verloren, het riool wordt niet belast en het urinoir vangt de urine op in een bak met geurabsorberende hennepvezel. Deze kan zo’n 200 tot 300 plasbeurten opvangen. Daarna kan de hennepvezet na compostering hergebruikt worden als fosfaatrijke biologische meststof voor het bemesten van plantperken. De bak vang bovendien regenwater op in een 30 liter reservoir waardoor de planten in de bak zelden extra water nodig hebben.

Het urinoir op deze plek is tijdelijk. De komende maanden kijkt de gemeente hoe het exemplaar aan de Maasboulevard bevalt. Als het nieuwe urinoir goed werkt, kan deze ook op andere plekken in de stad toegepast worden.


Gerelateerd