Mon Beau Sapin oftewel 'Oh Denneboom'

20-12-2020 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Grappig dat we in Nederland over een dennenboom zingen als we het over onze kerstboom hebben. In het Frans praat men over een 'sapin' en dat is een sparrenboom. Mijn verhaal van vandaag gaat over ons boompje en hoe dat hier via ons contact met een ex-Vlaardingse leraar bij ons terecht kwam. Maar eerst wil ik even terug naar Sinterklaas. Op 12 december 1991 stond er een stuk in het Rotterdams Dagblad met een foto er bij van Liselore Gerritsen, dichteres Kitty Verhulst en mijzelf. Dit naar aanleiding van de lezing van Liselore in het Vrouwenhuis van Krimpen aan den IJssel. Onder de foto staat de uitspraak van haar 'Ik zit overal tussenin'. Op het plaatje zit ze echter links van mij. Grappig detail (te zien in de video).

Later ontmoette ik haar bij een concert en ik gaf haar een cd van pianist Hugo van Neck (een vriend van haar) en mij met de vraag of ze deze wilde beluisteren en er commentaar op zou willen geven. Ik ontving niet veel later een warme, lange brief van haar. Op 25 november 2020 overleed Liselore. In Sinterklaastijd. Omdat mijn lievelingsverhaal van haar 'DE DOOD VAN SINTERKLAAS' is, heb ik hier een video van gemaakt die U op YouTube kunt beluisteren. Gisteravond bereikte ons het nieuws dat onze Nederlandse Sint Bram van der Vlugt is overleden aan de gevolgen van corona. Twee geliefde mensen die veel voor ons land hebben betekend. 

En dan nu naar het wonder van ons kerstboompje. Eigenlijk begon het met kippeneieren… Eric en ik waren op pad geweest voor boodschappen, maar waren vergeten eieren te kopen. Ik bedacht me dat onze 'buurman' had gezegd dat we altijd eieren bij hem konden halen. Zijn kippen leggen er meer dan hij op kan eten. We zouden langs zijn huis rijden en we hebben dus bij hem aangeklopt. Het was heel fijn om Peter weer eens te zien.

Niet veel later wilden we een kerstboom met 'motte' (kluit) kopen. We dachten dat dat hier heel makkelijk zou zijn, maar niets is minder waar. We brachten kerstkaarten rond in de buurt, maakten daarbij een praatje en vroegen naar een verkooppunt. Waarschijnlijk konden we er één kopen in Hollogne. Mooi, want op die weg zaten we. We gaven onze kaart bij Peter af en vroegen hem of hij ook adressen wist voor een kerstboom met kluit. Hij stelde voor dat we een boompje op zijn terrein zouden uitzoeken en dat uitgraven. Zo wandelden we even later met ons drieën plus hond Bardo rond. Twee dagen later kwamen we terug en gingen met een kruiwagen en drie schoppen opnieuw op zoek. Op de foto ziet U het feuilleton.

Thuisgekomen zetten we het boompje in een pot en versierden we het. De kerststal kwam tevoorschijn. Die kochten we ooit op een kerstmarkt in Bérismenil. Leuke kerstlampjes in de kamer. Kerstkleed op tafel. Extra kaarsen. Heerlijk… laat het kerstlicht maar binnenkomen. Ik vond de kerstmuts terug die we ooit hadden gebruikt voor de vrijwillige bijdrage van het publiek bij een Trio MaGMa Kerstconcert. Daar loop ik nu af en toe mee rond. Alleen op eigen terrein, hoor...

Ik houd van Kerstmis. Ik weet dat heel veel mensen een afschuwelijk jaar achter de rug hebben. Dierbaren verloren. Angst en eenzaamheid. Geldzorgen. Noem het allemaal maar op. Ook ik belandde in een depressie. Héél akelig. Dat wens je niemand toe. Bovendien kreeg ik griep. Waarschijnlijk aangestoken door Eric, die een griepprik had gehaald en wat griepverschijnselen vertoonde. Leve mijn opleiding Ayurveda. Ik ben direct begonnen met een week reinigen. Leve mijn ex-schoondochter en onze twee kleinkinderen die me warm en begripvol tegemoet traden en lieve berichtjes stuurden. Leve de yoga die me altijd weer helpt om me goed in mijn lijf te voelen en mijn geest kalmeert. Leve mijn Eric en onze kinderen die zich voor me konden openen. 

Door alle corona-maatregelen zien we dit jaar onze kinderen en kleinkinderen niet. Onze zoon is op 25 december jarig. Helaas zal hij dit zonder ons moeten vieren. Maar we hebben juist in december 2020 heel veel kerstkaarten met de post verstuurd. Eric heeft een kerstcadeautje voor mij besteld en ik voor hem. We hebben genoten van het samenstellen van drie kerstpakketten voor onze dierbaren en die zijn al bij hen aangekomen. Het was zo leuk om hun enthousiaste en blije reacties te ontvangen. We hebben een prachtig kerststuk naar Eric’s zus en haar man gestuurd. Zij verhuisden net voor de kerst. Ik wilde ook voor de peuters en kleuters wat kerst brengen en maakte de video 'Kerstmis'. Het is het boek van Dick Bruna waar mijn zussen, broer en ik zo van hebben genoten toen we klein waren. Mijn zus Nynke stuurde me een foto van haar eerste kleinkind met dit boek op schoot en onder hun kerstboom. Dit inspireerde me. U ziet de foto van kleine Mink, zodra de video begint.

Peter leende me zijn boek 'Ezeltjes vertelden' met schitterende prenten van Anton Pieck. Hij vertelde over de kersttraditie vroeger bij hem thuis. Dat lees ik nu met plezier. U kunt ook nog een video van me verwachten met het boek 'Het kind in de kribbe' van Jane Ray. Geweldige illustraties! 

Laten we samen genieten van het Feest van het Licht, ook al zal het live in kleinere kring zijn. Ik wens U allen én mijn collega schrijvers Marijke B., Cora, Wilma en Dick én Herman en Erik van de redactie hele sfeervolle en vredige Kerstdagen en een heel gezond en veel vrolijker 2021. 

Joyeux Noël  et  une bonne année 2021
Marijke PersijnGerelateerd