Moet de Stadsomroeper verplaatst worden?

26-04-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Tot medio 2017 was het zo’n beetje een jaarlijkse traditie: het omver rijden van het beeld van de stadsomroeper aan de Westhavenkade. De daders moesten doorgaans gezocht worden onder bestuurders van de vrachtwagens die de horeca ter plekke kwamen bevoorraden. Vanaf juni 2017 kreeg het beeld wat extra bescherming en werd het op een sokkel gezet. Die sokkel, een driehoek van betonnen banden gevuld met zand en afgedekt met straatstenen, bleek deze week niet zo degelijk. Een gespecialiseerd bedrijf, de Kunstwacht, kwam het beeld halen voor onderhoud en zag ook dat de betonnen randen aan het wijken waren, en beschadigd. ,,Dat beeld staat hier niet stabiel’’, was daarbij de constatering.

De plaats waar het beeld in 2017 werd herplaatst was destijds vastgesteld in onderling overleg met de horecaondernemers. Dat wil zeggen, met slechts twee ondernemers: de eigenaren van Café Matinee en De Panda. De overige ondernemers waren op het door de gemeente geplande overleg niet aanwezig om verschillende redenen; datum en tijdstip waren voor de ondernemers ongunstig en één van hen stond voor een blijkbaar gesloten deur van de locatie waar er overlegd werd. Overigens hadden verschillende ondernemers volgens diverse bronnen een jaar daarvoor al laten weten dat het beeld een andere plek moest krijgen. Onbekend is in welke lade dat advies is blijven steken op het stadhuis.

Een gunstiger plek zou volgens velen naast de Visbank (links of rechts) zijn, of wat dichter bij de Hoogstraat. En nu zowel de sokkel als het beeld opgeknapt moeten worden is het misschien wel een geschikt moment om voor terugplaatsing een nieuwe plek te overwegen. Omdat dat in ieder geval veiliger is. De huidige verhoging blijkt te instabiel, de plek kwetsbaar vanwege evenementen en de meeste betrokken horecaondernemers  pleitten al eerder voor een andere locatie. Wethouder Bart de Leede die Cultuur (en dus beelden) in zijn portefeuille heeft en burgemeester Jetten met veiligheid en horeca zijn nu aan zet.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date