Minister Ploumen reikt Geuzenpenning uit

04-02-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reikt vrijdag 13 maart 2015 in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan Free Press Unlimited. Minister Ploumen: ,,De persvrijheid staat wereldwijd onder druk. Nederland zet zich daarom onverminderd in voor de vrijheid van meningsuiting, zowel off- als online. Daarin is Free Press Unlimited een betrouwbare partner, en ik ben trots hen de Geuzenpenning te mogen uitreiken.''

Betrouwbaar nieuws beschikbaar maken en houden voor iedereen, en dat juist in landen waar geen persvrijheid is, in oorlogsgebieden of in landen op weg naar democratie. Dat is de missie van Free Press Unlimited. In ruim veertig landen probeert deze onafhankelijke organisatie door het ondersteunen van lokale mediaprofessionals het verschil te maken.


Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de onlangs overleden Duitse oud-president Richard von Weizsäcker (1990), Václav Havel (1995), de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006), de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013) en aan organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar Thomas Hammarberg voor zijn strijd voor de eerbiediging van alle mensenrechten.

Gerelateerd