Categorieën

Service

Minister noemt A24 'cruciaal stuk infrastructuur’

Minister noemt A24 'cruciaal stuk infrastructuur’
Nieuws

Minister noemt A24 'cruciaal stuk infrastructuur’

  • Redactie
  • 17-09-2018
  • Nieuws
Minister noemt A24 'cruciaal stuk infrastructuur’
VLAARDINGEN - De A24 - ofwel - het Blankenburgtracé is een 'missing link' in het nederlandse wegennet meent Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij gaf vandaag het startsein voor de werkzaamheden aan de nieuwe snelweg die de A20 met de A15 verbindt. In 2024 moet de weg in gebruik worden genomen. De minister verwacht dat het verkeer in de regio dan beter zal doorstromen. 

,,We verbeteren de bereikbaarheid van de grootste haven van Europa haven en onze industrie. Hierdoor neemt de drukte op de A15 en de Beneluxcorridor af en worden ook de wegen in en om de stad minder zwaar belast'', aldus Van Nieuwenhuizen. ,,We investeren in een cruciaal stuk infrastructuur en dat is in een regio waar zoveel mensen werken en wonen hard nodig.'' 

De A24 Blankenburgverbinding loopt tussen de A20 ten westen van Vlaardingen langs de Krabbeplas, onder Het Scheur door en wordt ten oosten van Rozenburg aangesloten op de A15. Het gaat om een complex project waarbij de weg zo goed mogelijk wordt ingepast in de omgeving. Zo wordt de snelweg deels verdiept aangelegd en komt er een landtunnel van 510 meter in de Aalkeetpolder. Onder het water wordt een 945 meter lange tunnel aangelegd.De wegverbinding wordt ontworpen als een autosnelweg met drie rijstroken per rijrichting. Daarnaast omvat het project de aanleg van 2 knooppunten (van de A24 op de A20 en de A15) en de verbreding van de A20 tussen de A24 en het Kethelplein. 

De Vlaardingse burgemeester Jetten wil, nu het besluit eenmaal definitief is, inzetten op een goede samenwerking met alle partijen. Zij ziet positieve mogelijkheden in de toekomstige verbinding met de buren van Rozenburg.

Het totale project A24 Blankenburgverbinding kost 1,2 miljard euro. Voor de versterking van de kwaliteit van de omgeving van de snelweg trekken Rijk en regio ongeveer 51 miljoen euro uit. Een deel van de aanleg van de weg wordt uit tol betaald. Het gaat om 316 miljoen euro, waarbij wettelijk is vastgelegd dat de tolheffing tijdelijk is en stopt zodra het benodigde bedrag binnen is.