Meer vluchten: omwonenden betalen de rekening

24-08-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/ROTTERDAM – De TU Delft is zeer kritisch over de uitbreidingsplannen van Rotterdam-The Hague Airport (RTHA). Het vliegveld, dat in de volksmond natuurlijk nog gewoon Zestienhoven heet, wil de komende tien jaar het aantal vluchten uitbreiden met 75 procent. Ruwweg  leidt dat tot zo’n honderd starts en landingen van grote vliegtuigen per dag!

Belangenverenigingen van omwonenden van het vliegveld benaderden wetenschappers van de Delftse Universiteit om de geloofwaardigheid van de plannen van het vliegveld eens tegen het licht te houden.De TU wijst er onder meer op dat in de plannen het effect op gezondheid ten onrechte als ‘afwezig’ is geclassificeerd. ,,Een grote groep mensen zal dagelijks met meer lawaai en met meer vieze lucht geconfronteerd worden. De waarde van duizenden huizen zal lager worden en dat kost geld’’, zo stellen de omwonenden.

De voorspelde groei van het aantal zakenreizigers lijkt er niet te komen, de door RTHA voorgespiegelde winst – in geld uitgedrukt – komt door de tijdwinst die vakantiegangers boeken als ze vanaf RTHA vliegen. De vraag is natuurlijk of deze tijdwinst voor die vakantiegangers cruciaal is of dat ze gewoon voor het goedkoopste ticket gaan.

De onderbouwing door RTHA van de veronderstelde groei in de wergelegenheid op het vliegveld wordt door de TU Delft als ‘ondoorzichtig’ gekwalificeerd.

,,Slechtere gezondheid, lagere waarde van de woning en vermindering van welbevinden: het is ook na de second opinion door de TU Delft voor de bewonersvertegenwoordigers duidelijk dat de rekening van meer vluchten voor Rotterdam The Hague Airport terecht komt bij de omwonenden. Het is aan de politiek in deze regio om in de komende maanden de afweging te maken of de lusten (voor vooral vakantiegangers en het vliegveld zelf) opwegen tegen de lasten (voor de duizenden bewoners onder de vliegroutes)’’, zo besluiten de belangenverenigingen van omwonenden van het vliegveld.Gerelateerd