Categorieën

Service

Mag het licht uit...?

Mag het licht uit...?
Nieuws

Mag het licht uit...?

  • Redactie
  • 17-03-2015
  • Nieuws
Mag het licht uit...?

VLAARDINGEN - Op vrijdagochtend 20 maart is de grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds 1999 te zien. Op deze dag zal de maan tussen de aarde en de zon schuiven waardoor maximaal 84 procent van de zon achter de maan schuilgaat. De gedeeltelijke verduistering begint om 9.29 uur en duurt tot 11.48 uur. De maximale verduistering is om 10.37 uur. Het wordt dan niet helemaal donker, maar het licht wordt wel flink gedimd.

Bescherm je ogen

Het is belangrijk om niet direct in de zon te kijken! Om naar de zonsverduistering te kunnen kijken is het aan te raden om een zogeheten eclipsbril te gebruiken. Deze brillen zijn online makkelijk te koop en bij brillenwinkel Pearle zijn de brillen gratis te verkrijgen, zolang ze voorradig zijn. In het verleden dacht men dat je ook veilig door een cd kon kijken, maar dit wordt tegenwoordig sterk afgeraden. Een cd houdt niet al het schadelijke licht tegen. Gebruik dus geen cd, maar een eclipsbril.
 

Wolken gooien mogelijk roet in het eten

Volgens Weerplaza geven de berekeningen van dinsdagochtend aan dat er vrijdagochtend, voor het eerst deze week, lichte regen gaat vallen. De passage van het regengebied gaat uiteraard samen met dikke wolkenpartijen zodat er van de zonsverduistering zelf mogelijk weinig of niets te zien zal zijn. Er is volgens Weerplaza overigens nog wel hoop. Een bewolkingsverwachting vier dagen vooruit is doorgaans erg lastig. Een kleine verandering in de bewegingssnelheid van de storing zorgt voor een andere timing. Mocht het inderdaad bewolkt en regenachtig zijn, dan zal de zonsverduistering ervoor zorgen dat het nog iets somberder en donkerder is dan normaal.