Maandag Maansverduistering met bloedrode maan

25-09-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In de nacht van 27 op 28 september 2015 vindt er een totale Maansverduistering plaats die in heel Europa zichtbaar is. Een maansverduistering is een prachtig astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Bij helder weer kan een totale maansverduistering erg indrukwekkend zijn en de voortekenen zijn goed voor de komende dagen.

Normaal weerkaatst de Maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de Maan geen zonlicht opvangen omdat de Aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is. Er wordt dan ook wel van een Bloedmaan gesproken.

Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle Maan maar niet tijdens elke volle Maan. De baan van de Maan helt ongeveer 5,1 graden ten opzichte van het vlak waarin de Aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd, en hierdoor kan een maansverduistering enkel maar plaatsvinden als de Maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Zonsverduisteringen zijn meestal maar in een klein gebied op Aarde zichtbaar, maar maansverduisteringen zijn daarentegen waarneembaar vanaf elke plek waar de Maan te zien is.

 

Tijdstip van de verduistering

Op 28 september 2015 zal de Maan de schaduw van de Aarde binnenkomen om 03.07 uur Nederlandse tijd. Om 04.11uur begint de totale Maansverduistering waarna om 04.48 uur het maximum bereikt is. Om 05.23 uur is dit afgelopen waarna de Maan om 06.27 uur de schaduw van onze planeet zal verlaten.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date