‘Soms weet je niet wie er dood moet’

03-03-2019 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Neem een beetje van Harry Potter, doe er wat ‘Maze Runner’ bij en mix dat met de nodige rampen. Je hebt hiermee het recept voor een echte ‘Dylan Janssen’. Dylan is 15 jaar en leerling van het Groen van Prinstererlyceum. Naast blokken voor de komende examens, dit jaar rondt hij de middelbare school af, bracht hij ook nog eens onlangs zijn eerste boek uit. Het is voorlopig het eerste deel uit de serie 'De Duistere Vloek' en draagt als titel 'Het einde is nabij'. Erg vrolijk klinkt dat niet, maar Dylan zelf is een vriendelijke jongen die positief naar de toekomst kijkt. Hoezo dan dit boek?

,,Ik ben een tijd geleden uitgedaagd, op een Whatsapp-vriendengroep, om een verhaaltje te schrijven. Eentje voor het slapen gaan, maar dan net even anders. Dat werd uiteindelijk het eerste hoofdstuk van mijn eerste boek dat op 11 januari verschenen is bij Boekscout. Ik schreef eerder al filmscripts, maar dat is ook met het oog op de tijd na de middelbare school. Ik hoop namelijk aangenomen te worden op het Grafisch Lyceum, waar ik Video Design wil studeren. Dat is iets waar ik, naast de filmscripts, ook mee bezig ben geweest. Korte films maken, bijvoorbeeld van beelden van games die ik met vrienden speel. Het is overigens ook de manier waarop ik schrijf: visueel, zoals in een film of game. Herkenbaar voor de beelddenkers onder ons’’.

We lazen voor het gesprek met Dylan een deel van zijn boek en dat ‘hakte er gelijk in’. De actie start direct vanaf de eerste bladzijden en tijd om even rustig op adem te komen krijg je niet. Wie doorleest ziet echter later weer wel ontwikkeling in de karakters en het verhaal. ,,Ik heb erg moeten leren werken aan de opbouw van het verhaal en daarbij kreeg ik voldoende ondersteuning en tips vanuit de uitgeverij’’, vervolgt Dylan. ,,Een prettige neveneffect was ook dat door dit met taal bezig zijn, ik voor Nederlands op school ook hoger begon te scoren. Daarnaast probeer ik niet zo voorspelbaar te schrijven, juist door  het inbrengen van onverwachte wendingen in het verhaal. Soms is het dan wel lastig hoe verder, vooral als je ervoor kiest om een karakter het verhaal uit te schrijven. Dan heb ik weleens een muntje gebruikt om te tossen welk karakter moest sterven’’.

Denkt Dylan al over een tweede deel? ,,Sterker nog, dat is al klaar en zal eind dit jaar verschijnen bij de uitgeverij. Als titel heb ik het 'De Parallelle Oorlog' meegegeven, in de serie De Duistere Vloek. Met een derde deel ben ik al bezig, maar daarna wil ik ook eens wat anders. Meer in de richting van een ‘crime story’ en dan denk ik ook aan een serie van enkele delen. Het lijkt me fantastisch om mijn boek te laten vertalen in het Engels, en uit te geven in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het gaat hier toch allemaal wat moeizamer, maar je bent natuurlijk ook afhankelijk van factoren als toeval en geluk hebben’’.

Het boek van Dylan start met hoofdpersoon Sandra O’Connor in een verlaten school. Wanneer ze één stap naar binnen zet sluiten de deuren achter haar en zit ze opgesloten in de school. Met een aantal mensen die ze daar leert kennen weet ze te ontsnappen, niet wetend dat ze een vloek (De Duistere Vloek) heeft losgelaten in de wereld. Een verhaal dat inderdaad ‘leest als een film’ en wie weet zien we het nog eens terug in de bioscoop. ,,Het lijkt me te gek om dan zelf een rol te hebben in zo’n film naar mijn eigen boek’’, vertelt Dylan. Tot het zover is zal zijn boek nog wel wat lezers kunnen gebruiken en wie meer wil weten, en lezen, kan het boek bestellen via deze link! Wie hem persoonlijk mailt kan vast ook wel een gesigneerd exemplaar bestellen bij deze jonge schrijver: dylanjanssenzakelijk@gmail.comGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date