‘Respecteer elkaar en houd afstand’

30-09-2020 Nieuws Janneke Noordermeer

VLAARDINGEN – De Vlaardingse Soumia heeft dagelijks te maken met de coronamaatregelen. Als marktkoopvrouw heeft ze de afgelopen maanden flink wat aanpassingen moeten maken om voldoende afstand te kunnen houden. ,,Als we boven alles respect voor elkaar hebben, dan overleven we met elkaar het coronavirus.”

Soumia bemant een groente- en fruitkraam op markten in onze regio, waaronder de markt in Vlaardingen. ,,Voorheen hadden we een inloopkraam,” vertelt Soumia. ,,Dan pakten onze klanten zelf de producten om vervolgens bij mij of één van mijn collega’s af te rekenen. Nu mag dat niet meer vanwege het coronavirus, we moeten afstand houden.”

Verschil

Sinds het begin van de coronacrisis merkt Soumia een verschil tussen hoe inwoners van de stad of een dorp met de maatregelen omgaan. ,,In de stedenmarkten bleef het gewoon druk, coronamaatregelen of niet. Maar op de markt in bijvoorbeeld Vinkeveen kwamen toch minder klanten. Misschien is het voor inwoners van een stad toch meer gewoon om met veel mensen tegelijk te zijn, waardoor het langer duurt om aan de maatregelen gewend te raken?”

Druk

In de stedelijke markten kan het volgens de marktkoopvrouw flink druk worden bij haar kraam, ook in Vlaardingen ,,Dan zie ik dat klanten gewoon naast elkaar staan voor de kraam. Het is natuurlijk ook gek: was het eerst heel normaal om schouder aan schouder boodschappen te doen, nu is het bizar. Dan roep ik weer: ‘Mensen, alsjeblieft, houd afstand’. Ik moet daar wel alert op zijn.”

Verzet

Steeds vaker stuit Soumia op verzet. ,,In plaats van de maatregelen op te volgen, krijg je dan een grote mond. Een groot verschil met een paar maanden geleden, toen waren mensen toch bang en volgden ze de maatregelen beter op. Marktbezoekers droegen toen zelfs uit zichzelf mondkapjes! Soms vragen klanten aan elkaar of de ander afstand kan houden. Mijn hart breekt als een jonge gast dan tekeer gaat tegen een oudere vrouw.”

Kleine portemonnee

Soumia leeft de maatregelen zo goed mogelijk na zodat haar klanten veilig bij haar kunnen winkelen. ,,De meeste oudere mensen komen vaak vroeg, dan is het nog niet zo druk. Maar mensen met een kleine portemonnee, waarvoor de supermarkt niet te betalen is, komen aan het einde van de middag. Op dat moment hebben we namelijk euroknallers. Ook voor hen wil ik het zo veilig mogelijk maken. Zij zijn van mij afhankelijk, anders hebben zij een week geen verse producten.

Respect

,,Je kan niet in angst leven,” vervolgt Soumia. ,,Je hoeft niet bang te zijn om naar buiten te gaan of een terrasje te pakken. Maar respecteer de maatregelen en houd gepaste afstand, ook als je er niet in gelooft. Wees niet egoïstisch, wij zijn jong en gezond, voor sommige mensen is dat anders. Ik wil bijvoorbeeld ook gewoon nog bij mijn ouders op bezoek kunnen. Als iemand je vraagt afstand te houden, dan zet je een stap naar achteren, simpel.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date