‘Donderend geraas’: Steiger begeeft het bij nieuwbouw Holy Résidence!

13-12-2019 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Rond half twee afgelopen nacht stortte bij het nieuwbouwproject Holy Résidence aan de Willem de Zwijgerlaan een bouwsteiger in. Een deel van de bewoners van ‘de overkant’  van het nieuwe Drieën-Huysen Zuid sliep er doorheen, maar een ander deel schrok zich ‘te pletter’. En dat gold ook voor de nachtdienst die in het verpleeghuis aanwezig was: ,,We dachten dat het gebouw aan de overkant instortte’’.

Het ging hier dan ook niet om een stellage van een meter of twee, maar een steiger over vrijwel de volle hoogte van het gebouw, een meter of vijftien; één van de twee gebouwen waar straks 22 appartementen in gevestigd zijn. Verantwoordelijk projectontwikkelaar is Boele & Van Eesteren, die op de website verklaart: ‘Wij willen de beste partner zijn die u zich kunt wensen voor de ontwikkeling, bouw, renovatie of het onderhoud van uw project’.

Naar de oorzaak is het officieel gissen, maar verschillende bronnen leggen pijnlijk bloot wat er misgegaan kan zijn. Zo is gisteren bij de muur op het deel dat uitkijkt op Drieën-Huysen Zuid er een steiger weggehaald, ook over de (vrijwel) volledige hoogte van het gebouw. ,,En dat had niet op de manier zoals uitgevoerd mogen gebeuren’’, aldus een bron. Blijkbaar zaten de steigers (deels) aan elkaar verankerd voor de stevigheid. Haal je er één weg, dan wordt de ander dus instabiel, zo luidde de eerste voorzichtige conclusie. Je moet er dus niet aan denken dat het weghalen van de eerste steiger, aan de kant van de Holysingel, eerder op de dag was gebeurd. Dit had toch ernstige ongelukken kunnen leiden, en mogelijk doden.

Vandaag wordt er geruimd, zijn er foto’s genomen en zullen mogelijk de arbeidsinspectie en de afdeling Bouw & Woningtoezicht de bouwplaats bezoeken. Veel bouwvakkers zijn daar niet te vinden, want een groot deel is weggestuurd. Die hebben vrijaf, want er kan even niet doorgewerkt worden. Overigens zullen bij de vraaggesprekken ook de nodige tolken ingezet moeten worden; ,,Ik ben één van de weinigen hier die Nederlands spreekt’’, zo vernamen we van de bouwplaats.

,,Er wordt hier niet gewerkt, en zeker niet op een steiger, totdat we weten wat de oorzaak is’’, aldus een woordvoerder van projectontwikkelaar Boele & Van Eesteren. ,,Voor dergelijke projecten werken we altijd met een grote steigerbouwer, en daarmee zijn we nu aan het bekijken hoe dit mis kon gaan. De steiger is niet ingestort, technisch gesproken, maar omgevallen. Daarbij kan er iets mis zijn geweest met de verankering. Zoals je zelf ook wel weet is er vannacht veel wind geweest in Vlaardingen, daar kan een deel van de oorzaak liggen. Maar laat duidelijk zijn: dit mag gewoon niet gebeuren. Dat er gisteren een steiger is weggehaald die aan deze omgevallen steiger grenst zal meegenomen worden in het onderzoek. De communicatie op de bouwplaats is overigens altijd gewaarborgd want we stellen wel degelijk eisen aan de taal die er gesproken wordt. De uitvoerder kan zich ook altijd goed ‘verstaan’ met de aanwezigen.’’

,,Bouw en Woningtoezicht geïnformeerd'', zo laat een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen weten. ,,Die waren op de hoogte van het incident en zijn betrokken. Voor de werklui een wonder dat dit vannacht is gebeurd. We moeten er niet aan denken dat dit overdag zou zijn gebeurd met werkende mensen op de steiger.''Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date