Categorieën

Service

Lokale journalistiek onder vuur

Lokale journalistiek onder vuur
Nieuws

Lokale journalistiek onder vuur

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-03-2015
  • Nieuws
Lokale journalistiek onder vuur

Vlnr: Muhammad Tayyeb Afridi, Leon Willems, burgemeester Bert Blase en Frans Weisglas

VLAARDINGEN – Je zult maar onderzoek doen en daarom met de dood bedreigd worden. Of verslag doen van de gebeurtenissen in één van de gevaarlijkste gebieden ter wereld. Het zijn slechts twee voorbeelden van omstandigheden waarin veel journalisten in de wereld hun werk doen. Ze werden beschreven door Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited. De journalisten waar het om gaat waren aanwezig, samen met zeven andere collega’s, vanochtend bij de persconferentie ter gelegenheid van de uitreiking van de Geuzenpenning. Free Press Unlimited is dit jaar de Laureaat en krijgt de prestigieuze onderscheiding uitgereikt. Het vormt morgen het sluitstuk van de Geuzenherdenking in de Grote Kerk aan de Markt.

De negen voorvechters van de persvrijheid werden ontvangen op het stadhuis door Frans Weisglas, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning, en burgemeester Bert Blase. Voor één van de negen was Vlaardingen overigens bekend terrein; het betrof hier Gregory Shvedov, die in 2012 zelf de Geuzenpenning ontving voor het belangrijke werk dat hij verricht met zijn nieuwssite De Kaukasische Knoop. Belangrijk nieuws brengen uit gebieden die door conflicten, onderdrukking of ontbreken van persvrijheid gekenmerkt worden, dat is iets wat de negen journalisten  in ieder geval verbindt.

Leon Willems van Free Press Unlimited was verrast bij de bekendmaking van de toekenning van de onderscheiding aan zijn organisatie. ,,We komen daarmee te staan op een lijst met grote namen, en dat maakt ons nederig’’, aldus Willems. ,,Tegelijkertijd geeft het moed en is het een aanmoediging om verder te gaan met ons werk. We doen dat inmiddels in 40 landen, waar onder moeilijke omstandigheden lokale journalisten het werk doen. Persvrijheid overal ter wereld loopt terug en er zijn heel veel plekken in de wereld waar we niet weten wat er aan de hand is. Soms lukt het op een plek niet meer om verslag te doen en moeten we ‘passen’ en dat is dan heel zuur’’.

Anabel Hernandez heeft dit laatste zelf ondervonden. Zij was één van de aanwezige onderzoeksjournalisten die schrijft over onder meer corruptie, machtsmisbruik, drugskartels en de relatie met politie en leger in Mexico. Nadat zij en haar familie herhaaldelijk waren bedreigd moest ze haar land uiteindelijk ontvluchten. Momenteel zet ze haar onderzoek naar de verdwijning van de studenten in Mexico vorig jaar voort vanuit de Verenigde Staten.

De overige betrokken journalisten zijn Muhammad Tayyeb Afridi (Pakistan), Bazlur Rahman (Bangladesh), Hennah Draaibaar (Suriname), Fungai Machirori (Zimbabwe), Khatoun Haidar (Libanon), Kamal Eldin Elsadig Mohamed Yosif (Soedan) en Alina Radu (Moldavië).

De Geuzenherdenking begint morgen om 13 uur op begraafplaats Emaus met een herdenking en kranslegging. Hierna volgt via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar start om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 uur in de Grote Kerk de Geuzenpenning aan Free Press Unlimited wordt uitgereikt.