Loggerfestival: Tuurlijk gaat het door !

16-06-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - ,,Zijn we dan de eerste stad die bezwijkt onder de dreiging van terreur? Zelfs in Londen gaat het leven gewoon door''. Medeorganisator van het Loggerfestival Ben Trooster sprak met deze slotwoorden gisteren de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders toe, in het spoeddebat over het Loggerfestival. Het debat was aangevraagd naar aanleiding van het besluit om de duur van het festival op 23 en 24 juni te beperken tot 22.00 uur 's avonds: dat paste bij de te verstrekken A-evenementenvergunning, waarbij burgemeester Jetten toelichtte dat het veiligheidsplan onvoldoende was.

In tegenstelling tot wat elders geschreven werd, is het doorgaan van het Loggerfestival nooit echt een vraag geweest; natuurlijk gaat dat door, maar de organisatie had ook op beide dagen na 22.00 uur muziek geprogrammeerd aan de Westhavenkade en dat lag nu onder vuur.

Het debat werd nooit echt scherp en de burgemeester kreeg in feite van alle partijen steun waar het ging om het waarborgen van de veiligheid in de stad tijdens het Loggerfestival. Maar waarom is het tot 22.00 uur voldoende veilig en na 22.00 uur ineens niet meer, vroeg Ivana Somers van VV2000/Leefbaar Vlaardingen zich af. Frans Hoogendijk bracht naar voren dat het al 44 jaar  goed ging (vanaf de viering van 700 jaar stadsrechten in 1973) en dat het nu ineens niet meer lijkt te kunnen. ,,Dat is niet te begrijpen en het persbericht over de vergunning van vrijdag 9 juni levert meer vragen dan antwoorden''.

De burgemeester hield zich prima staande, maar lag dan ook niet echt onder vuur. Er werd veel gezegd, maar nauwelijks een vraag gesteld waarop antwoord moest komen. Alles zal ongetwijfeld in de besloten vergadering van afgelopen dinsdag met de raad al eens doorgenomen zijn en belangrijk was hoe uit de impasse te komen zonder dat wie dan ook gezichtsverlies opliep.  

Ergens in de loop van de vergadering kwam dan een verrassende ontknoping: in de aanvraag voor een vergunning was er melding gemaakt van zo'n 40.000 te verwachten bezoekers; dat was anders dan voorgaande jaren waarin steeds over 10.000 bezoekers gesproken werd. Een foutje ? Dat moest veranderd worden en daarmee veranderde het uitgangspunt met betrekking tot veiligheid, zo bevestigde ook het hoofd veiligheidszaken van het Stadhuis. Afgesproken werd om vandaag, op vrijdagochtend weer bij elkaar te komen en nog eens te praten. Het is nog heel even afwachten of de eindtijd daarmee verlegd wordt naar middernacht, maar de kou leek gisteravond allang uit de lucht.



Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date