Listeriabesmetting vleeswaren eist levens

04-10-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Listeriabesmetting van vleeswaren die recent onder meer supermarktketens Aldi en Jumbo heeft getroffen, heeft eerder de afgelopen twee jaar meerdere mensen het leven gekost. Drie mensen zijn overleden en een zwangere vrouw kreeg een miskraam na het eten van besmette vleeswaren. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Jumbo haalde donderdagavond uit voorzorg meer dan 130 verschillende soorten vleeswaren uit de schappen omdat ze opnieuw mogelijk besmet zijn met de bacterie. Ook de Aldi heeft uit voorzorg vleeswaren verwijderd maar hier gaat het slechts om vier verschillende producten. 

De afgelopen maanden zouden er al extra inspecties bij leverancier Offerman zijn uitgevoerd. Het bedrijf zou de opdracht hebben gekregen om extra maatregelen te treffen op het gebied van hygiëne. Dat is klaarblijkelijk onvoldoende gebeurd. 

De listeriabacterie kan voedselinfectie veroorzaken en leiden tot onder bloedvergiftiging en  hersenvliesontsteking. Vooral voor risicogroepen als baby’s, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.Gerelateerd