Le confinement (het verplichte thuisblijven)

26-04-2020 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24 leest u hier een verhaal van Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Zes weken duurt het nu al het verplichte thuis blijven in Frankrijk. Hier noemen ze het “le confinement”. Het is vrijwel dezelfde dag ingegaan als in Nederland en het duurt hier in elk geval tot 11 mei dus nog twee weken. Daarna kunnen de restricties verlicht worden per regio of departement. Hier in de Limousin in het zuidwesten van Frankrijk hebben relatief de minste besmettingen plaatsgevonden. Het universitair ziekenhuis van Limoges heeft zelfs zieken uit andere regio opgenomen. We mogen er dus vanuit gaan dat hier de eerste ontheffingen zullen plaatsvinden. Afwachten maar!

De agglomeratie Limoges heeft ongeveer een kwart miljoen inwoners maar heeft een  enorme regionale functie. Het is de enige stad van enige betekenis in honderden kilometers omtrek. Er is het universitaire ziekenhuis maar daarnaast zijn er ook nog een aantal klinieken. Het universitaire ziekenhuis is in wezen een semi of volledig overheidsorgaan maar de klinieken zijn privé. Het universitaire ziekenhuis van Limoges is dan ook enorm. Het is een gigantisch complex en  de grootste werkgever. Er werken meer dan 6000 mensen. Het is niet te geloven zo groot! Ik woon op 15 kilometer afstand ten westen van Limoges maar persoonlijk ga ik liever naar een ander ziekenhuis. Vijfentwintig kilometer verder naar het westen ligt het stadje Saint Junien en ook daar is een ziekenhuis of beter een ziekenhuisje zeker in vergelijking met Limoges. Alles is veel kleinschaliger en persoonlijker. Maar uiteindelijk is het ziekenhuis een plek waar je niet voor je plezier naartoe gaat.

Nog een paar weken volhouden dus. Laten we hopen dat we in de loop van mei weer meer vrij zijn om het huis te verlaten. Op het platteland valt alle uiteindelijk wel mee. Zeker wanneer je een terrein hebt waar je onderhoud kunt plegen en over kunt wandelen. Je moet er niet aan denken al die tijd in de stad te moeten verblijven en hooguit naar buiten mag om de hond uit te laten of de hoogst noodzakelijke boodschappen te doen voor hooguit één uur. Wanneer je niet een verklaring bij je hebt met daarop het tijdstip van vertrek dan loop je het risico op een bekeuring van 135 euro. Je hoort hier de vreemdste verhalen over. Bijvoorbeeld een echtpaar die een konijn aan een lijntje uitliet. Een kostbare wandeling nietwaar?

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date