Landgoed Hoogstad verkocht

23-10-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Vandaag liet de gemeente weten dat Landgoed Hoogstad verkocht is. Pas volgende week zal echter bekend worden aan wie.

Landgoed Hoogstad is gelegen op een bijzonder plekje in Vlaardingen. Een kleine groene enclave, ingeklemd tussen bedrijventerrein Hoogstad, de Westlandseweg en de Burgemeester Heusdenslaan. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Het terrein en de ondergrond waarop het monumentale complex staat, zijn een gemeentelijk archeologisch monument dat twee terpen bevat waaronder zich archeologische resten bevinden.

Het terrein omvat een imposante oprijlaan die uitkomt op het grote erf van de boerderij, waarop een schuur, een garage en twee hooibergen staan. Op de garage staat een groot duivenhok. Deze herinnert aan één van de voormalige bewoners van het complex, dokter Cornelis Moerman. Achter de boerderij en het herenhuis ligt een hoogstamboomgaard met diverse fruitbomen. Eind jaren tachtig kwam het landgoed in bezit van de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft eerder voor de koper voorwaarden vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat deze de cultuurhistorische en monumentale waarden van het landgoed behoudt. Het landgoed moet van blijvende meerwaarde zijn voor de stad en haar inwoners. Momenteel wordt een deel van de grond nog bewerkt door Stadslandbouw Van Ruytenburgh. Of die daar gebruik van kunnen blijven maken is nog maar de vraag.Gerelateerd