Categorieën

Service

Kritische journaliste de mond gesnoerd

Kritische journaliste de mond gesnoerd
Nieuws

Kritische journaliste de mond gesnoerd

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-02-2017
  • Nieuws
Kritische journaliste de mond gesnoerd
VLAARDINGEN/ROTTERDAM – Journaliste en collega Tara Lewis mag voorlopig niet meer schrijven voor het AD . Het is het gevolg van een artikel  dat de gedreven en begaafde, maar altijd kritische Lewis schreef over de Persgroep en de massale ontslagen bij de huis-aan-huiskranten, waaronder bij Groot Vlaardingen. Ze noemde de manier waarop de Persgroep, een Belgische multinational, met de huis-aan-huiskranten omgaat een ‘sterfhuisconstructie’, bedoeld om deze om zeep te helpen. Onlangs nog kregen 60 van de 90 vaste medewerkers hun ontslag aangezegd en de rest mag opnieuw solliciteren naar veranderde functies. De weekkrant in Vlaardingen zal, na het ontslag van de laatste hoofdredacteur Bart van Zessen in het vervolg samengesteld worden door zogeheten ‘contentmanagers’. Deze werken doorgaans op afstand, zonder enige binding te hebben met de plaats waar de krant verschijnt. Tot voor kort was  Tara Lewis overigens nog hoofdredacteur van Groot Vlaardingen. Nu schrijft ze voor media als het NRC, maar het schrijven voor het Algemeen Dagblad is nu even ‘van de baan’.

Journalisten horen kritisch te zijn, ook om te voorkomen dat ze slechts een doorgeefluik worden van de gevestigde orde. Journalisten horen ook kritisch te zijn naar zichzelf, maar kritiek naar het eigen medium of de eigenaar(s) ervan wordt niet getolereerd. Presentator Roland Vonk van RTV Rijnmond ervoer dat vorig jaar toen hij zich kritisch uitte over de in 2016 vertrokken directeur Eric Wehrmeijer, die nooit uitleg heeft willen geven over zijn hoge salaris en bijkomende bonussen, terwijl Rijnmond steeds moest bezuinigen. Ook uitte Vonk kritiek op Wehrmeijers dure afscheidsfeest, dat eind maart 2016 plaatsvond op het ss Rotterdam. Een ontslag dreigde, maar de rechter stak er net op tijd een stokje voor.

Journalist en schrijver George Orwell, onder meer bekend van het boek “1984”, had een glasheldere omschrijving van wat journalistiek in moet houden: ,,Journalistiek is publiceren wat iemand anders niet gepubliceerd wil zien. Al het andere is ‘public relations’.'' De Persgroep heeft een uitstekende journaliste de mond proberen te snoeren vanwege een artikel dat het niet gepubliceerd wilde zien. Een kritisch stuk, dus onwelgevallig en vooral onwelkom. Een journalistiek stuk dus, volgens de definitie van Orwell. Persgroep eigenaar Christian van Thillo laat zich echter blijkbaar niets gelegen liggen aan journalistieke kwaliteit. Het grote geld regeert en al het andere moet daarvoor wijken. Ook collega’s als Tara Lewis.