Kranslegging bij het Geuzenmonument

17-03-2021 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Tachtig jaar geleden, op 13 maart 1941, werden op de Waalsdorpervlakte vijftien Geuzen (verzetsstrijders) en drie Februaristakers doodgeschoten, onder wie zes Vlaardingers. De stichting Geuzenpenning is in 1987 opgericht door oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zij waren lid van de Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen én te ondersteunen.

Normaal wordt op 13 maart de Geuzenpenning uitgereikt, maar door de coronacrisis is deze plechtigheid een jaar uitgesteld. Wel stond de stichting Geuzenpenning stil bij het offer van de Geuzen. Marla van de Weerd-de Wilt (links op de foto) en Riekje Akkerman-Nieuwstraten legden een bloemenkrans bij de Geuzengraven op begraafplaats Emaus en het Geuzenmonument. Hun vaders zaten bij de Geuzen; ze werden opgepakt, maar beiden hebben gelukkig de oorlog overleefd.

Even later speelde stadsbeiaardier Bas de Vroome psalm 43:4 op het carillon van de Grote Kerk: Dan ga ik op tot Gods altaren. Deze psalm werd gezongen door de ter dood veroordeelde Geuzen toen ze vanuit het Oranjehotel op weg gingen naar de executieplaats. Ook in Dordrecht en Maassluis hebben stadsbeiaardiers de psalm gespeeld.

Stichting Geuzenpenning heeft een film gemaakt over de Geuzen en het werk van de laureaat van dit jaar, Malgorzata Gersdorf. U kunt de film op YouTube bekijken via www.geuzenpenning.nl .

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date