Categorieën

Service

Korte en waardige herdenking veteranen

Korte en waardige herdenking veteranen
Nieuws

Korte en waardige herdenking veteranen

  • Redactie
  • 05-05-2016
  • Nieuws
Korte en waardige herdenking veteranen

VLAARDINGEN – Voorafgaand aan de herdenking aan het Verploegh Chasséplein vond er op 4 mei ’s middags op begraafplaats Emaus een andere kranslegging plaats; bij het Indië-monument werden de gesneuvelde militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk na 1945, in dienst van het Nederlands Koninkrijk van 1940-1945 en omgekomen burgers van voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het Indië-monument is een witte, marmeren gedenksteen waarop een tekst en het embleem van de Indiëgangers is aangebracht.

De kranslegging, door onder meer wethouder Arnout Hoekstra namens het college, werd voorafgegaan door een introductie van veteraan Wouter Wetters die daarbij ook de namen uitsprak van de Vlaardingse veteranen die in het toenmalige Nederlands-Indië omgekomen waren:

Marinus Benjamin Kroos, Jacobus de Wilt, Sietse Buisman, Ludwig Hagen, Lambertus Herminus van Oeveren, Jacobus Don, Gerrit Vermeer, Johannes van der Bend, Antonie van der Velden, Bastiaan Groeneveld en Hendrik Opschoor.

 

Dichteres Lily Touwen, geboren in Djokjakarta in Nederlands-Indië, droeg voorafgaand aan de plechtigheid nog een gedicht voor. Touwen bracht zelf de oorlogsjaren van 1942-1945 in een vrouweninterneringskamp door.

De herdenking werd afgesloten met een samenzijn in de aula van de begraafplaats, waar veteranen, familieleden van veteranen en van gevallenen nog enige tijd met elkaar doorbrachten.