Koopzondagen: meer winkels open vanaf maart

26-02-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het loopt niet echt storm in Vlaardingen met de koopzondagen. Ondernemers gooien nog niet massaal hun winkels iedere zondag open en het winkelend publiek verschijnt ook nog niet in grote getale op straat, zo lijkt het. Vlaardingen24 ging eens navraag doen bij Ronald Huiskens, als ondernemer betrokken bij het Stadshart, de overkoepelende organisatie van winkeliersverenigingen.

,,Natuurlijk hebben we ons sterk gemaakt afgelopen jaar voor het vrijgeven van de koopzondagen’’, aldus Huiskens. ,,Dat betekent echter niet zonder meer dat alles dan ook maar iedere zondag open is. In eerste instantie wilden we gewoon meer keuzevrijheid voor de winkeliers zelf, niet beperkt en vastgelegd door regels. Het is nu even twee maanden rustig geweest, januari en februari zijn doorgaans toch al rustige maanden voor ondernemers. In maart gaat daar wel wat in veranderen. Het is nu al zo dat de supermarkten, dus ook bijvoorbeeld Albert Heijn in het centrum elke zondag open zijn. Blokker en Kruidvat hebben zich daarbij aangesloten en mijn eigen Lunch, Pie en Giftshop Veerplein18 is ook iedere zondag open voor een lekker kopje koffie of lunch. Dit betekent niet dat het daarbij voorlopig blijft en dat gaan we de komende tijd zeker meer en beter communiceren naar elkaar maar vooral ook naar de consument in en om Vlaardingen’’.

Huiskens vervolgt: ,,Vanaf maart sluiten meer en ook grotere winkels zich aan bij de zondagsopenstelling. Hennes & Maurits op de kop van het Liesveld heeft al aangekondigd dat ze vanaf volgende maand iedere zondag open zijn en er volgen er meer. Overigens zie je nu toch al meer ‘reuring’ in de stad hoor, ook buiten de eerste zondag van de maand. Als het mooi weer is nodigt dat mensen meer uit de stad in te trekken, en door onder meer een steeds beter draaiende en aantrekkelijke bioscoop komen er al meer mensen naar het centrum dan, zeg pakweg een jaar geleden het geval was. Met de opening afgelopen zondag van rijwielwinkel  Van Kortenhof aan het Veerplein 8 hebben de eigenaressen overigens duidelijk een ‘statement’ gemaakt door dit niet op de eerste zondag van de maand te doen’’.

,,Het winkelend publiek mag verwachten dat we met de winkeliersverenigingen het ook steeds aantrekkelijker gaan maken om het centrum te bezoeken. Denk hierbij aan uitbreiding van het aantal activiteiten, leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen. Niet alleen de winkelfunctie maar ook de recreatieve functie van het centrum willen we hiermee gaan belichten. Je moet niet vergeten dat we door de politieke discussies van de afgelopen jaren een flinke achterstand in te lopen hebben op andere delen van Nederland waar de algemene koopzondag wel gemeengoed is. We zijn echter van plan hier ‘door te gaan pakken’. Het blijft wel zo dat er voor ondernemers geen verplichting is en geen druk om open te gaan. Met de wijziging echter in het beleid wat koopzondagen betreft heb ik ook nog geen ontwrichte gezinnen gezien’’, besluit hij met een glimlach. ,,Iets wat sommige partijen ons wel wilden doen geloven’’.



Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date