Kolkenzuiger gaat de strijd aan met vuil

01-03-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Niks mis met een beetje regen! Maar dat water moet wel weer weg kunnen stromen. Daarom vindt u overal in de bestrating kolken. Zij vormen de poort voor al het overtollige regenwater tot het riool. Belangrijk dus dat deze kolken niet verstopt raken. Daarom laat de gemeente de Vlaardingse kolken regelmatig reinigen om plassen op straat te voorkomen. De komende drie maanden kunt u de kolkenzuiger weer tegenkomen!

De 25.000 kolken van Vlaardingen zorgen ervoor dat het regenwater het riool inloopt. Door straatvuil, zoals zand, slib, bladeren en ander vuil, kan het gebeuren dat de kolken verstopt raken. In dat geval loopt het regenwater niet meer weg, waardoor plassen op straat kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen reinigt de gemeente de kolken één keer per jaar preventief. Kolken bij doorgaande wegen, winkelcentra en stationspleinen worden twee keer per jaar gereinigd. Misschien heeft u de vrachtwagen (kolkenzuiger) van aannemer P.C. Van der Wiel al zien rijden de afgelopen week. De komende drie maanden gaat de aannemer namelijk, in opdracht van de gemeente, aan de slag om de kolken in de stad te reinigen.

 

Wat merkt u ervan?

De kolkenzuiger heeft een grote tank achterop en een zuigarm aan de voorkant. Een medewerker van de aannemer maakt de kolk open, plaatst de zuigarm in de kolk en zuigt op deze manier al het vuil op. Omdat dit kolk voor kolk moet, rijdt de vrachtwagen stapvoets, ook op doorgaande wegen. Dat vraagt even geduld van alle weggebruikers zodat we met elkaar de verkeerssituatie veilig houden.

De kolkenzuiger begint met schoonmaken in de Westwijk, trekt vervolgens richting centrum om te eindigen in Holy. Het is moeilijk om aan te geven wanneer de kolkenzuiger precies waar is, omdat dit afhankelijk is van bijvoorbeeld het weer, de staat van de kolk en de drukte op de weg. Ziet u de kolkenzuiger in uw buurt? Let dan op dat uw auto niet op een kolk geparkeerd staat. Naar verwachting worden 300 tot 400 putten per dag gereinigd. 

De gemeente hoopt de kolken in alle wijken voor de zomer gereinigd te hebben. Ziet u toch nog een verstopte kolk? Meld dit dan bij de Buitenlijn of  via de BuitenBeter app.Gerelateerd