Categorieën

Service

Kledingbank ter ziele

Kledingbank ter ziele
Nieuws

Kledingbank ter ziele

  • Redactie
  • 24-04-2018
  • Nieuws
Kledingbank ter ziele
VLAARDINGEN - Het bestuur van de Stichting 'Komt Wel Goed' heeft per direct de stekker uit de kledingbank getrokken. De kledingbank is gesloten, alle afspraken komen te vervallen. Het conflict dat de stichting had met de gemeente en Stroomopwaarts heeft daarmee een abrupt einde gekregen.

Dat conflict draaide vooral om de positie van de bedrijfsleidster die via Stroomopwaarts bij de kledingbank een werkervaringstraject volgde. Nu dat traject afliep, wilde het bestuur haar dolgraag voor de kledingbank behouden. Het vond daarbij echter de gemeente en Stroomopwaarts lijnrecht tegenover zich. Een bemiddelingspoging van raadsleden Ingrid Wijker (SP) en Raymond van Haren (VV2000-Leefbaar Vlaardingen) mocht niet baten. 

De kledingbank vroeg om een contract voor 20 participatieplaatsen om cliënten van Stroomopwaarts te begeleiden. Met het geld dat daarmee zou worden verdiend, wilden zij de bedrijfsleidster een betaalde baan geven. Wethouder Cees Oosterom en en Directeur Desiree Curfs van Stroomopwaarts bleven bij hun eerdere aanbod van 10 participatieplaatsen. Voor de kledingbank niet genoeg om een bedrijfsleider in dienst te nemen. Daarbij biedt Stroomopwaarts dan zelf een nieuwe bedrijfsleider aan. Ook die zal na negen maanden weer weg moeten waarna opnieuw een volgende bedrijfsleider van Stroomopwaarts het stokje weer overneemt.

,,Het is voor Stichting Kledingbank Komt wel Goed altijd heel belangrijk geweest om onafhankelijk en integer te zijn en dit zal ook altijd zo blijven'', schrijft Therésa de Goede, voorzitter van het stichtingsbestuur. ,,Daarom is het voor het bestuur van de kledingbank onmogelijk om het bedrijf te laten leiden door iemand die is aangewezen door Stroomopwaarts. Deze bedrijfsleider werkt dan wel voor de kledingbank, maar uiteindelijk ook voor Stroomopwaarts! Wij zouden onze deelnemers te kort doen als onze deelnemersadministratie zou kunnen worden ingezien door iemand waarvan wij de integriteit niet kunnen waarborgen.''

,,De deelnemers van de Kledingbank zijn de dupe van het besluit van de gemeente Vlaardingen, die volgens ons met twee maten meet (zie wat er bij Super van Lopik allemaal kon) en de wet uitlegt zoals haar dit zelf uitkomt'', meent De Goede. ,,De gemeente blijft tenslotte verantwoordelijk voor het armoedebeleid in Vlaardingen.''

De Kledingbank zal er de komende tijd nog wel voor zorgen dat zo veel mogelijk kleding bij de doelgroep terecht komt. Ook zal de ledenadministratie worden vernietigd.