Categorieën

Service

Kies 'Stuk van het Jaar' 2014

Kies 'Stuk van het Jaar' 2014
Nieuws

Kies 'Stuk van het Jaar' 2014

  • Redactie
  • 19-07-2014
  • Nieuws
Kies 'Stuk van het Jaar' 2014
VLAARDINGEN - Dit jaar doet het Stadsarchief Vlaardingen voor de tweede maal mee met de landelijke verkiezing van ‘Stuk van het Jaar’. De deelname van vorig jaar was succesvol, want toen won het Stadsarchief Vlaardingen met een tekening van een Siamese tweeling de tweede prijs. Ook dit jaar is er een lokale voorverkiezing. Het Vlaardingse publiek mag kiezen uit drie archiefstukken waaraan stuk voor stuk een bijzonder verhaal hangt.

Het thema van dit jaar is ‘Vriend & Vijand’. Spannend en herkenbaar voor iedereen. De collectie van het Stadsarchief bevat vele boeiende stukken die met dit onderwerp te maken hebben. Het publiek mag kiezen voor de aquarel ‘De waarschuwingsreis van Jacob van der Windt’ uit 1837, voor een tekening gemaakt door een gevangene van het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’ uit 1947 of voor bebloede kledingstukken en andere rechtbankstukken rondom de moordaanslag op de directeur van de touwslagerij ‘De Oude Lijnbaan’ uit 1916.

Aquarel ‘De waarschuwingsreis van Jacob van der Windt’ (1837)
Eind december 1780 varen de Vlaardingse en de Maassluise vloot uit richting Doggersbank om op kabeljauw te vissen. Twee schepen uit Zwartewaal varen in hun kielzog. Dan breekt de oorlog met Engeland uit en de schepen, honderdachtenveertig hoekers in totaal, zijn in groot gevaar. Zij lopen namelijk het risico om door de Engelsen gekaapt te worden. Een heldhaftige Vlaardinger, Jacob van der Windt, vaart uit om de schepen te waarschuwen. Op acht schepen na lopen ze uiteindelijk in januari 1781 behouden de veilige haven binnen. Op de aquarel is deze ‘waarschuwingsreis’ afgebeeld door Martinus van de Burg. Hij heeft er ook een mooi gedicht onder geschreven. Een postuum eerbetoon aan een held.

Tekening van het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’ (1947)
Deze benauwende contétekening van het Bewarings- en Verblijfkamp ‘De Vergulde Hand’ is in 1947 gemaakt door een gevangene. Het is de enige overzichtsafbeelding van het kamp die zich in het Stadsarchief Vlaardingen bevindt. Het kamp bood onderdak aan NSB’ers en andere collaborateurs en heeft dienst gedaan van 1945 tot 1948.

Moordaanslag op directeur touwbaan (1916)
Vorig jaar werd dit archiefstuk ook al bij het Vlaardingse publiek geïntroduceerd en toen won het nét niet de lokale voorverkiezing. Het is een archiefstuk uit het particulier archief van de familie Van Linden van den Heuvell, over de moordaanslag op Johannes Henricus van Linden van den Heuvell, de directeur-eigenaar van touwslagerij ‘De Oude Lijnbaan’. Zijn familie bewaarde alles rondom deze dramatische gebeurtenis, waaronder diverse bebloede kledingstukken die als bewijs voor de rechter dienden. De directeur overleefde het incident.

Stem ook!

De keus is aan het publiek. Wie wil stemmen, kan de stukken goed bekijken op de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Hier kunt u dan meteen op uw favoriete stuk stemmen. Dat kan ook in het Stadsarchief Vlaardingen aan het Plein Emaus 5 in Vlaardingen. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. In de Topografisch-historische Atlas zijn de drie archiefstukken ‘live’ te bewonderen. Het door het publiek uitverkoren Vlaardingse archiefstuk dingt mee naar de landelijke titel ‘Stuk van het Jaar' 2014.