Kerstmis plus twee verjaardagen vieren!

22-12-2019 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het is bijna kerstmis. Op eerste kerstdag wordt onze zoon 40 jaar! Wat een mijlpaal. Vorig jaar wilden we zijn verjaardag uitgebreid samen met zijn kinderen en onze dochter met haar zoontje en partner vieren. Juist op die kerstmorgen overleed Kim’s hond Cheeko en was hij niet in staat om gezellig aan een kerstdiner aan te zitten. Dit jaar vieren we zijn verjaardag en die van mij (begin januari word ik 67 jaar) in een huisje op een vakantiepark. Oppas regelen tijdens de feestdagen zelf was niet mogelijk, zodat ons familie-samenzijn pas op 28 december zal plaatsvinden. Maar dan gaan we alles toch ècht vieren! De spelletjes en verjaarscadeautjes gaan mee én de steengrill én heel veel lekkers voor de kinderen en kleinkinderen. Eric en ik zijn al maanden suikerloos voor zover dat gaat. Geen koekjes, geen taart, geen chocola. Nu ja, die taart die mag wel voor een keer, toch? Dat hoort nu eenmaal bij een fijn verjaardagsfeest.

Dit stukje zit ik te typen op mijn computer in de muziekkamer, terwijl ik luister naar een heerlijke cd met kerstliederen gezongen door Kathleen Battle en Frederica von Stade,  opgenomen in Carnegie Hall. Gisteravond draaide ik voor het eerst een kerst-cd. Gitaarmuziek is heerlijk ontspannend als je allerlei yoga- en ademhalingsoefeningen doet voor het slapen gaan.

Op kerstavond (24 december wordt hier Réveillon genoemd) verzorgen Gérard Lambert en ik, samen met de saxofoon spelende kapper Patrick Valentin, opnieuw de muziek bij het diner in het Home, het verzorgingstehuis van La Roche, dat elk jaar door de kerk wordt aangeboden. Het wordt een ware traditie.

Op eerste kerstdag hebben we twee gasten: Gérard die tegenwoordig weer alleen door het leven gaat én Soeur Simone. Zij is een echte vriendin van ons geworden. Met haar tachtig jaar regelt ze nog steeds alles wat de Sint-Nicolaaskerk betreft. Altijd druk. Altijd bezig – als juffrouw Mier uit de Fabeltjeskrant, weet U nog? Ons altijd goed gezind. We kijken er alle vier met plezier naar uit. Eric, mijn privé kok, heeft een heerlijk menu bedacht en ik weet zeker dat het diner weer heerlijk en heel goed verzorgd zal zijn. Voor mij de taak om van tevoren het huis schoon te maken en te versieren.

Helaas ligt ons terras er vreselijk bij. Het vorige was totaal verkeerd aangelegd. Overal ontstonden scheuren in de tegels. Het bedrijf was inmiddels failliet. Dikke pech voor ons. Dure pech ook. Afijn, dit keer zouden we Nederlanders het werk laten doen. Onze oude terrastegels werden half september verwijderd voor een stevig bedrag. Helaas kreeg de aannemer het toen aan zijn hart. Hij belandde in het ziekenhuis voor een zware operatie. Daarna gebeurde er niets meer. Het ziet er hier dus bepaald niet feestelijk uit. Het is maar goed dat we de verjaardagen elders vieren.

Eric en ik wensen U vanuit onze prachtige stek in de Belgische Ardennen hele gezellige kerstdagen toe en een heel mooi oud- en nieuw. Dat het jaar 2020 U veel moois mag brengen en een goede gezondheid.

A la prochaine,

Marijke Persijn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date