Kees en Tilly helpen kinderen in de kou!

14-01-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Kees en Tilly Nieuwstraten zijn geboren en getogen in Vlaardingen en hebben als hobby videofilmpjes maken. Kees: ,,Ooit zijn we gevraagd om voor de jeugd van de kerk een clipje te maken om geld in te zamelen voor een zendeling en we eindigden bij Omroep Vlaardingen toen dat nog op de Markt zat. Zo werd een hobby, film maken, ook een middel om iets mee te bereiken!’’

Kees en Tilly werden later gevraagd om iets voor een project in Oekraïne te beteken en al snel zaten ze in het vliegtuig naar Oekraïne (later ook Roemenië en Albanië). ,,We deden dit altijd samen’’, aldus Kees. ,,Onze eerste reis in 1997 was een ware cultuurschok. Zó heftig: de armoede, de honger, de kinderen zonder toekomst en dat op nog geen 2000 km afstand van ons rijke leventje’’.

,,Tijdens het monteren konden we de beelden uitzoeken voor het maken van een presentatie video’’, vervolgt Kees. ,,Die werd gebruikt op scholen, bijeenkomsten of kerken, met als doel om sponsors te vinden die deze arme bevolkingsgroepen konden helpen. En dat werkte, veel projecten zijn gestart en er zijn schooltjes gebouwd en kleine huisjes.  En er zijn kindersponsorplannen: als je 1 kind uit een gezin maandelijks helpt, help je het hele gezin; het kind kan dan naar school, krijgt daar te eten en kleding, maar zeker ook een status, hoop voor de toekomst en kansen. Vanuit ons geloof weten we dat de wereld beter wordt als we leven vanuit hoop en liefde en niet in onze eigen comfortzone blijven hangen alleen om je lekker te voelen’’.

Tilly: ,,Vanaf de eerste reis wisten we dat dit niet meer van ons netvlies af zou gaan. In 2011 moesten we echter stoppen vanwege gezondheidsredenen. We bleven wel met aangeleverd materiaal monteren, en bleven ook bewogen voor de kinderen in de hutjes waar vooral in de winter de honger en de kou overheerst! Tot er nog eenmaal een vraag kwam afgelopen zomer..waar we geen nee tegen konden zeggen! We vertrekken 8 februari en hebben onze filmspullen klaar, maar we kunnen daar niet met lege handen komen. We hebben geld nodig voor de nood ter plaatse: stookhout, voedselpakketten, medische hulpgoederen enzovoorts. We reizen samen met Anneke Steinmann van www.christianromasupport.nl   uit Rotterdam en de Vlaardingse Corrie Doest. Zij maakt foto’s tijdens de reis’’.

Kees: ,,Onze vraag is nu om financiële middelen om daar ter plekke te kunnen voorzien in de eerste nood, als de clipjes eenmaal klaar zijn hopen we daar nieuwe sponsors mee te bereiken: helpt u mee? Natuurlijk kan er altijd geld gestort worden bij Stichting Roma Support maar wij zijn zelf deze actie begonnen en dus zou storten op onze eigen bankrekening ovv Roma Support ook heel fijn zijn! Elke euro zal worden gebruikt voor het direct helpen in de nood daar ! ''

Ons banknummer is : NL24INGB0003863292 tnv K.Nieuwstraten ovv Roma Support