Jozefmavo ontvangt Challenge Day keurmerk

02-09-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vandaag werd aan de Jozefmavo een wel heel bijzondere onderscheiding uitgereikt: het Challenge Day keurmerk ! Dit keurmerk is in november 2013 in het leven geroepen en wordt uitgereikt aan scholen die ervoor hebben gekozen om Challenge Day een vaste waarde binnen hun onderwijssysteem te laten zijn. Aan alle scholen die minstens twee achtereenvolgende jaren of seizoenen voor Challenge Day hebben gekozen als middel voor verbinding en wederzijds begrip wordt dit mooie symbool overhandigd.

Challenge Day is een eendaags programma waarin jongeren en ouderen door een reeks van leerprocessen worden geleid door zogeheten Challenge Day leiders. Het doel van dit programma is om zelfvertrouwen te vergroten, om negatieve groepsdruk om te zetten in positieve steun en het elimineren van pesten, onbegrip, geweld en andere vormen van onderdrukking. Het Challenge Day programma is zo gemaakt dat degene die een Challenge Day hebben meegemaakt dit blijven uitdragen op school en de positieve sfeer verspreiden. Challenge Day gaat ook met succes racisme, geweld, onderdrukking en groepsdruk tegen. De rol van de volwassen begeleider is cruciaal voor het succes van de dag. Jongeren kennen Challenge Day vooral van de serie op tv-zender MTV, terwijl de KRO eerder het vergelijkbare ‘Over de Streep’ uitzond, een programma met Arie Boomsma.

De grote motor achter Challenge Day op de Jozefmavo is teamleider en docent Geschiedenis Jan van der Kolk. De vriendelijke grote ‘reus’ heeft de afgelopen twee jaar al vijf maal een Challenge Day op zijn school georganiseerd in samenwerking met Challenge Day Nederland. ,,Helaas ontbrak er voldoende financiële ondersteuning om ook dit jaar weer een aantal dagen te organiseren’’, vertelt Jan. ,,Natuurlijk hopen we er in volgende jaren wel aan toe te komen. Challenge Day heeft zijn meerwaarde voor de school en vooral voor de leerlingen zeker bewezen. We worden er allemaal andere mensen door, met veel meer oog voor elkaar, voor wie die ander echt is’’.

Het keurmerk is van plexiglas waarin de naam van de school is gegraveerd en werd in ontvangst genomen door Jan en de tutoren onder de leerlingen. Een mooi symbool om op te hangen in de school, zodat docenten en leerlingen worden herinnerd aan de manier waarop ze graag met elkaar om willen gaan!Gerelateerd