Categorieën

Service

Jongeren maken eigen Tv-show

Jongeren maken eigen Tv-show
Uit

Jongeren maken eigen Tv-show

  • Redactie
  • 05-11-2014
  • Uit
Jongeren maken eigen Tv-show

VLAARDINGEN – Op 29 november start een groep jongeren uit de Kerk van de Nazarener aan de Zwanensingel een uitdagend project: Xperience TV. In het online uitgezonden programma zoeken de jongeren naar antwoorden op vragen waar zijzelf mee bezig zijn. Vragen over sex, school, gamen, ouders, welke schoenen hip zijn, de zin van het leven en alles waar je als tiener maar mee kan zitten.

Wouter van der Zeijden, eindredacteur: ,,Wij maken Xperience TV vanuit een christelijke identiteit en nemen daarin graag een kijkje over ‘de schutting’. Samen met de jongeren zoeken naar inspirerende antwoorden van mensen die vragen durven te stellen, mensen die zowel serieus zijn en toch kunnen lachen, mensen die echt zijn. Dit zijn dan ook de mensen die we vaak uitnodigen in de uitzending en die we zien als voorbeelden’’.

Met rubrieken als ‘Op zoek naar opwekking 666’ en ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ zoekt het programma bewust een grens op die af en toe wat schuurt. ,,We willen jongeren aan het denken zetten, zowel binnen als buiten de kerk’’, vervolgt Van der Zeijden. ,,Daarin vragen we liever achteraf om vergeving dan vooraf om toestemming’’, aldus de eindredacteur, die in het dagelijks leven jongerenwerker in de kerk is. ,,Bij Xperience TV ben je niet snel raar of vreemd. Je hoort er sowieso bij zoals je bent. We zijn open minded, maar niet oppervlakkig. We durven te vragen en zoeken daarin altijd naar echtheid’’.

De jongeren van Xperience TV hebben voor de eerste uitzending op 29 november al een bijzondere YouTube celebrity gestrikt: Defano schuift aan als hoofdgast. Met meer dan 40.000 volgers op Youtube en ruim 200.000 likes op Facebook is de vlogger uit Amsterdam Zuid Oost onder jongeren razend populair. Zijn dagelijkse korte filmpjes worden massaal online bekeken. In de uitzending, die om acht uur ’s avonds livestream wordt uitgezonden, krijgen jongeren de kans om alles aan Defano te vragen wat ze maar willen. Komt hun vraag tijdens de uitzending niet aan bod, dan is er na afloop tijdens de aftershow een ‘meet and greet’ waar voldoende ruimte om Defano alsnog de hemd van het lijf te vragen.

In de eerste uitzending van het programma wordt er nog een onderwerp aangesneden dat voor christenen een soort van taboe is: ‘Op zoek naar opwekking 666’, het getal dat wel in verband wordt gebracht met het ‘kwade’. De jongeren zoeken naar het ontbrekende nummer 666 in de kerkelijke liedbundel, waar dit weggelaten is, en laten dit schrijven door jongeren of jongvolwassenen buiten de kerk. Wouter van der Zeijden: ,,Noem het bijgeloof of angst, maar wij zien het ontbreken van dit nummer als een uitdaging. Elke maand gaan we in onze liveshow op zoek naar een nieuwe song om te zingen in de kerk en kiezen hier bewust voor singer/songwriters die niet actief naar de kerk gaan’’. 

De TV show wordt live online uitgezonden via www.xperience-tv.nl. Jongeren kunnen de uitzending via internet bekijken, maar worden ook actief uitgenodigd om naar de studio te komen aan de Zwanensingel 1 in Vlaardingen. Na afloop is er live muziek, ruimte om lekker na te borrelen in het Xperience café en natuurlijk zijn er meet and greets met de gasten.