Je vakantiegeld besteden; kies jij voor verstandig of leuk? 

14-02-2023 Nieuws Ingezonden mededeling

De meeste mensen die in loondienst werken bouwen automatisch vakantiegeld op. Dit wordt in de meeste gevallen jaarlijks uitbetaald in de maand mei. Sommige bedrijven kiezen er echter voor om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen tegelijk met het salaris. Het vakantiegeld is ongeveer een eeuw geleden ontstaan in de vorm van onbetaald verlof. In de vroege jaren 1900 was het namelijk gebruikelijk dat mensen onbetaald verlof opnamen om op vakantie te kunnen gaan. In het jaar 1910 zijn deze regels veranderd. Vanaf toen kreeg iedereen het recht om betaald verlof op te nemen voor een vakantie. Hoewel het vakantiegeld dus ooit in het leven is geroepen voor het bekostigen van een vakantie. Is dit al lang niet meer het enige waar vakantiegeld voor gebruikt wordt.

Hoeveel vakantiegeld ontvang je?

De hoogte van het vakantiegeld is afhankelijk van jouw salaris. In de wet staat dat je minimaal 8% van jouw bruto maandsalaris als vakantiegeld moet ontvangen. Vervolgens wordt dit bedrag jaarlijks aan jou uitgekeerd na aftrek van belastingen. Er kunnen enkele afwijkingen zijn op de uitbetaling van vakantiegeld. Zo kan het zijn dat je in overeenstemming met jouw werkgever afstand doet van het vakantiegeld wanneer je meer dan 3x het minimum loon verdient. Wanneer er in een CAO staat dat jij geen recht op vakantiegeld hebt, dan moet jij wel minimaal 108% van het minimumloon ontvangen. Uiteindelijk krijg je dan dus simpelweg iets meer salaris uitbetaald.

Vakantiegeld uitgeven aan leuke dingen

Vakantiegeld uitgeven wordt op ontzettend veel verschillende manieren gedaan. Zo wordt het natuurlijk nog altijd gebruikt waar het voor bedoeld is; een heerlijke vakantie. Misschien staat er een reisje naar Italië op de planning, of kies je voor een lokale vakantie in een Vakantiehuisje Vlaardingen. Maar vakantiegeld wordt ook vaak gebruikt voor korte uitstapjes in de buurt. Nieuwe elektronica, een nieuw auto of voor andere grote aankopen zoals nieuwe meubels.

Vakantiegeld verstandig uitgeven

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun vakantiegeld uit te geven op een andere manier dan aan een vakantie. Zeker in de huidige economie waarin alles ontzettend duur geworden is. Kunnen mensen dit extraatje vaak beter voor andere zaken gebruiken. Een vakantie wordt immers nog altijd gezien als luxe. Het vakantiegeld wordt dan ook steeds vaker gebruikt om te sparen, als buffer voor grote aankopen, voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden of door het bijvullen van de roodstand op jouw rekening. Hoewel het dus gezien wordt als een extraatje wordt het voor steeds meer mensen noodzaak.

Is vakantiegeld achterhaald?

De laatste jaren ontstaan er steeds meer discussies rondom het onderwerp vakantiegeld. Vakantiegeld wordt immers in minder dan 50% van de gevallen daadwerkelijk nog gebruikt voor een vakantie. Je zou het dus meer kunnen zien als een jaarlijks cadeautje. Maar wie zegt dat jij dit cadeautje alleen jaarlijks wil ontvangen? Sommige zien het als belemmerend of betuttelend dat het bedrag 1x per jaar uitgereikt wordt. In principe is het namelijk jouw geld waar jij recht op hebt, maar waar je dus niet direct toegang tot hebt. Of het uitkeren van vakantiegeld op de huidige manier in de toekomst zal blijven bestaan is dus nog maar de vraag.

De manier waarop jij jouw vakantiegeld uitgeeft is dus ontzettend persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn. De een gaat winkelen, de ander op vakantie of het geld wordt gespaard. Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date