Japanse invasie in Vlaardingen

31-07-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Landelijk wordt het gezien als een plaag en nu is het ook gesignaleerd in Vlaardingen, onder meer langs de trambaan bij De Loper en bij het bruggetje tussen de Aletta Jacobskade en de Annie Romein-Verschoorkade : de Japanse Duizendknoop.

De Japanse Duizendknoop is een exotische, sterk woekerende plant die zowel in groengebieden als particuliere tuinen aangetroffen wordt. De plant verspreidt zich snel met lange, dikke en diepliggende wortels. Daardoor verdringt de plant andere kruiden en struiken. Dit is niet goed voor de natuur. Ook zijn de wortels zo sterk en agressief dat ze door verharding en fundering heen kunnen groeien.

 

Bestrijding

De bestrijding van de Japanse Duizendknoop is niet eenvoudig. Kleine fragmenten van de stengels en wortels kunnen opnieuw uitgroeien tot volwassen planten. Hierdoor is het achterlaten van plantdelen bij maaien of plukken een groot risico voor verdere verspreiding. Er worden in Nederland verschillende bestrijdingsproeven uitgevoerd waarvan de uitslag nog niet heeft geleid tot een definitieve oplossing.

 

Hoe herkent u de Japanse Duizendknoop?

De Japanse Duizendknoop komt in april uit de grond met kleine rode knoppen. De plant krijgt al snel veel kleine rode bladeren tot zo'n 10 tot 15 cm groot. Het blad wordt zo groot als een hand en heeft dan een frisgroene kleur, de plant groeit met enkele centimeters per dag.

 

Tips om te helpen bij de bestrijding van de Japanse Duizendknoop:

Voorkom verspreiding. Pluk de planten niet af!

Plant geen nieuwe Japanse Duizendknoop planten aan.

Dump geen groenafval in de natuur. Er kunnen resten van woekerende planten, zoals Japanse Duizendknoop, inzitten.

Heeft u een Japanse Duizendknoop in uw eigen tuin? Steek de plant zo diep mogelijk uit.

Herhaal dit bij iedere nieuwe scheut zo snel mogelijk. Verwijder het afval als restafval en niet als groenafval. Dus niet in de GFT-bak.

 Gerelateerd