Jaar cel voor Vlaardingse ‘borstendokter’

30-11-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft een 58-jarige arts uit Vlaardingen,die ook bekendstaat als de 'borstendokter', veroordeeld. Hij kreeg in hoger beroep twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. De eis was drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De verdachte, een voormalig gynaecoloog, opereerde vanaf 1 mei 2008 tot en met 27 juni 2009 circa drie keer per week in zijn kliniek in Den Haag meerdere patiënten. Zij lieten borstvergrotingen en andere cosmetische ingrepen door de verdachte uitvoeren. Ruim een jaar na de opening van de kliniek werd deze na een bezoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) gesloten. Er waren bij de IGZ meerdere meldingen van diverse plastisch chirurgen binnengekomen van ernstige wondinfecties en mogelijk verkeerd uitgevoerde operaties in de kliniek van de verdachte.

De gevolgen voor slachtoffers zijn groot: de patiënten zijn verminkt en ondervinden jaren na de operatie nog steeds last. De meeste slachtoffers hebben blijvend letsel overgehouden aan de ingrepen. Het OM rekent het verdachte zwaar aan de grote verantwoordelijkheid die bij het uitvoeren van zijn beroep komt kijken te hebben verloochend. Het belang van de patiënten had voorop moeten staan. De verdachte, die niet erkent dat hij fouten heeft gemaakt, maar zelf sprak over 'complicaties' heeft bovendien na schrapping uit het BIG-register geprobeerd in het buitenland zijn werk voort te zetten.