Categorieën

Service

Ivo Opstelten signeert biografie bij Plantage Pontier

Ivo Opstelten signeert biografie bij Plantage Pontier
Nieuws

Ivo Opstelten signeert biografie bij Plantage Pontier

  • Redactie
  • 15-11-2019
  • Nieuws
Ivo Opstelten signeert biografie bij Plantage Pontier
VLAARDINGEN – Op zaterdag 16 november kunt u niet alleen Sinterklaas ontmoeten, maar ook de man die een stem heeft ‘als van de Sint’: sonoor, donker en vriendelijk. Het gaat hier over Ivo Opstelten, voormalig burgemeester en minister, die vanaf 14.00 uur zijn onlangs verschenen biografie signeert bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein.

Het langste deel van zijn carrière was Opstelten burgemeester; die begon in 1972 in de gemeente Dalen, nadat hij de twee jaar ervoor in Vlaardingen als ambtenaar werkzaam was. Ivo Opstelten toonde zich in 2002 een ‘burgervader pur sang’ toen hij in de moeilijke en onrustige periode rondom de moord op Pim Fortuyn in Rotterdam burgemeester was. Die functie bekleedde hij tot 2008.

Ivo Opstelten werd in 2010 in het kabinet Rutte 1 Minister van Veiligheid & Justitie, maar moest aftreden in 2015 toen bleek dat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de ‘bonnetjesaffaire’, de bewijzen van de deal met crimineel Cees H.

Opstelten is mogelijk slachtoffer geworden van het Peter Principle, een bekend gegeven in de Organisatiekunde. Daarin wordt verwoord dat in een hiërarchie iedere werknemer stijgt op de ‘ladder’ tot zijn niveau van onbekwaamheid. Het door Laurence Peter beschreven "mechanisme" werkt aldus dat een werknemer die in zijn eerste functie binnen de hiërarchie goed functioneert, in beginsel in aanmerking komt voor promotie naar een hogere functie. Indien hij in die volgende functie ook goed functioneert, staat de weg naar een volgende hogere functie, indien beschikbaar, weer open. Dat proces stopt echter wanneer de werknemer na zijn promotie niet meer zoals verwacht blijkt te functioneren. Zijn (extra) vaardigheden of eigenschappen zijn kennelijk overschat. Vanaf dat moment neemt zijn nut voor de organisatie echter snel af, desnoods totdat hij (per saldo) een negatieve bijdrage aan de organisatie levert.

Opstelten werd ogenschijnlijk voor zijn langdurige uitstekende inzet en loyaliteit ‘beloond’ met een ministerspost, maar redde het daar niet met zijn indrukwekkende gestalte, sonore stem en charmante (en indringende) presentatie. Integendeel, daar kreeg hij bijvoorbeeld ook driemaal de ‘Big Brother award’ van Bits of Freedom, die uitgereikt wordt aan organisaties of personen die de privacy van derden, vooral burgers, met de voeten treden. Momenteel wordt nog onderzocht wat zijn rol was in het beïnvloeden van ambtenaren en het Openbaar ministerie in de rechtszaak rond Geert Wilders.

Desondanks duurde zijn ministerschap maar een korte periode en heeft hij daarvoor in het openbaar bestuur genoeg betekend. Hoe het precies daarmee zit kunt u lezen in zijn onlangs verschenen biografie. Die verscheen afgelopen oktober en werd geschreven door oud-Volkskrant-journalist en Vlaardinger Ron Meerhof  en is getiteld “Opstelten, een leven in het openbaar bestuur”. En u kunt een gesigneerd exemplaar bemachtigen op zaterdag 16 november bij Plantage Pontier aan het Veerplein.