Categorieën

Service

Is de beursgang van Porsche er niet in geslaagd om meer bedrijven te inspireren om in 2022 op de lijst te staan?

Is de beursgang van Porsche er niet in geslaagd om meer bedrijven te inspireren om in 2022 op de lijst te staan?
Nieuws

Is de beursgang van Porsche er niet in geslaagd om meer bedrijven te inspireren om in 2022 op de lijst te staan?

  • Ingezonden mededeling
  • 20-10-2022
  • Nieuws
Is de beursgang van Porsche er niet in geslaagd om meer bedrijven te inspireren om in 2022 op de lijst te staan?
Een van de meest opmerkelijk IPO’s zal beursgang van Porsche worden. Ondanks volatiele markten koos Volkswagen AG ervoor om door te gaan met de intentie om dit jaar een minderheidsbelang in Porsche op de markt te brengen, wat de deur opent voor wat misschien wel een van Europa's grootste beursintroducties zal worden.

Het jaar 2022 is het niet het jaar van beursintroducties. Nu de inflatie en de rente stijgen, hebben beleggers de hoogvliegende groeiaandelen opgegeven ten gunste van stabielere maar minder lucratieve beleggingen. Volgens gegevens van Stock Analysis hebben sinds begin maart bijna 70 bedrijven hun IPO-aanvragen ingetrokken. Benieuwd naar de verwachte IPO’s? Deze zijn hier te vinden.

Gezien het historisch hoge niveau van inkomsten dat nog maar een jaar eerder via de beurs werd opgehaald, was de daling in 2022 enorm. Op basis van onderzoek van EY en Dealogic brachten IPO's in de Verenigde Staten in 2021 ongeveer $ 155 miljard op. Het bedrijf slaagde er pas in de eerste helft van 2022 in $ 4,8 miljard binnen te halen. Als de huidige trends zich voortzetten, zouden er in 2022 slechts 184 IPO's zijn, een daling van meer dan 83% ten opzichte van 2018. Ook dit jaar is het aantal beursintroducties over de hele wereld opmerkelijk gedaald. Volgens gegevens van Ernst & Young daalde het aantal wereldwijde IPO's jaar op jaar met 46%, terwijl de opbrengsten met 58% daalden. Een gigantisch verschil!

Volkswagen maakte bekend dat zijn beursgang gepland staat voor oktober of november, in afwachting van verdere ontwikkelingen op de financiële markten. De grootste autofabrikant in Europa streeft ernaar om alles voor het einde van het jaar af te ronden.

"Dit is een historisch moment voor Porsche", zei VW en Porsche Chief Executive Officer Oliver Blume. "Wij geloven dat een beursgang een nieuw hoofdstuk zou openen met meer onafhankelijkheid voor ons als een van 's werelds meest succesvolle sportwagenfabrikanten."

13 jaar nadat ze gedwongen waren het sportwagenmerk aan Volkswagen te verkopen, krijgen de miljardairs Porsche en Piech met de aandelenverkoop de directe controle terug over wat vroeger het familiebedrijf was. Meer dan tien jaar geleden probeerde Porsche Automobil Holding SE de controle over de aanzienlijk grotere Volkswagen te grijpen, maar de gedurfde stap mislukte als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Hoewel de familie misschien meer invloed krijgt op Porsche, hoopt Volkswagen (VW) geld in te zamelen om zijn ambitieuze investeringsambities in elektrische voertuigen en innovatieve digitale functies te ondersteunen. Terwijl de economie vertraagt, de inflatie stijgt en de energieprijzen omhoog schieten, zijn de openbare noteringen in wezen tot stilstand gekomen, het plan wordt geconfronteerd met enkele van de moeilijkste marktomstandigheden in jaren.

Bloomberg News meldde vorige maand dat Porsche al belangstelling van investeerders heeft gewekt voor een beursintroductie (IPO), en dat het bedrijf ondanks de volatiliteit van de markten gewaardeerd kan worden op 85 miljard euro ($ 84 miljard). De beursgang kan een belangrijke stap worden in de transformatie van het bedrijf.

Sommige investeerders hebben gewaarschuwd dat het nu een slecht moment zou zijn om de aandelenmarkt te betreden, aangezien de Europese aandelen zijn gekelderd, de inflatie op recordhoogtes staat en Rusland de gastoevoer heeft afgesloten.

Hendrik Schmidt, een bestuursexpert bij Volkswagen-investeerder DWS, zei dat de families van Porsche en Piech meer invloed willen hebben, en daarom dringen ze ondanks de marktvolatiliteit op de notering aan.

Maxim Manturov, Hoofd Beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe, zegt: “De beursgang van Porsche was behoorlijk succesvol, gezien de marktsituatie en nogal een grote plaatsing (9,4 miljard euro). Dit was grotendeels te wijten aan de grote vraag naar de aandelen van het bedrijf.

Zo was er volgens Bloomberg veel vraag naar de beursgang dat bijna de helft van de beleggers die orders hebben geplaatst niet heeft kunnen deelnemen. In totaal kwamen er orders binnen van 650 investeerders. Ongeveer 75% van het totale aanbod werd ontvangen door 20 investeerders, waaronder Qatar Investment Authority, het Noorse soevereine vermogensfonds, T. Rowe Price en ADQ - samen goed voor bijna 40% van het aanbod.

Over het algemeen kan de beursgang van Porsche voor het einde van het jaar het IPO-venster openen, maar desalniettemin is het de moeite waard om te wachten tot de markt zich stabiliseert voordat er meer beursintroducties uitkomen.”

Naar alle waarschijnlijkheid zal Volkswagen in december een algemene vergadering houden om aandeelhouders een speciaal dividend voor te stellen van 49% van de opbrengst, dat betaald wordt in het eerste kwartaal van 2023.

Komt de IPO markt in 2023 weer op gang?

Naar verwachting komt de IPO-markt in 2022 niet meer opgang en naar verwachting zal dit ook in het eerste kwartaal van 2023 nog niet gebeuren. De inflatoire omgeving en de negatieve druk op aandelen vergroten de onzekerheid van beleggers, waardoor hun beleggings motivatie afneemt. Sponsors van beursintroducties wachten vermoedelijk op een daling van de inflatie en stabilisatie van de rentetarieven. Momenteel is de markt vrij onstabiel en volatiel, wat het aantal IPO's meestal beperkt. Laten we hopen op snel betere tijden!