Inspectie tikt ziekenhuis op vingers

22-07-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) draagt het Franciscus Vlietland ziekenhuis op maatregelen te nemen op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid. Op deze twee terreinen voldoet de Schiedamse vestiging van het ziekenhuis volgens de inspectie niet aan de voorwaarden voor goede zorg. Dit meldt de website Skipr, gericht op nieuws over de zorgsector.

De IGZ heeft tekortkomingen gesignaleerd in het gebruik van werkkleding en reiniging en desinfectie. Zo zou een medewerker met lange mouwen onder de werkkleding hebben gewerkt, en een andere met een open jas. Wat reiniging en desinfectie betreft vindt er volgens de inspectie geen structurele scholing plaats van schoonmaakmedewerkers. Het protocol over reinigen en desinfectie is volgens de IGZ weliswaar goed, maar de inhoud was vanwege het ontbreken van scholing niet bekend bij de verpleegkundige en schoonmaakmedewerkster die de Inspectie sprak.

De IGZ draagt het Franciscus Vlietland op om binnen drie maanden maatregelen te nemen, onder meer te regelen dat alle medewerkers de juiste werkkleding dragen. Binnen zes maanden moet het ziekenhuis een scholingsprogramma hebben gestart voor het schoonmaakpersoneel, waarbij de afdeling infectiepreventie betrokken is bij het opstellen van het programma.

De Inspectie bezocht het Franciscus Vlietland in het kader van het traject Toezicht Infectiepreventie (TIP). In dit verband heeft de IGZ de afgelopen jaren meerdere ziekenhuizen bezocht. Het onderwerp van het TIP is infectiepreventie in algemene zin met speciale aandacht voor het tegengaan van de verspreiding van bijzonder resistente micro-organismen in het ziekenhuis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date