Ingezonden: Teleurgestelde moeder

15-02-2017 Nieuws Redactie

Beste teleurgestelde moeder,

Wij lazen uw ingezonden brief op Vlaardingen24 en willen daarop graag reageren. Fijn dat u het schoolbezoek aan het Stadsarchief waardeert, wel jammer dat u er een nare smaak aan heeft overgehouden. Uiteraard is dat absoluut niet de bedoeling van ons al jarenlang zo succesvolle educatieprogramma over de Tweede Wereldoorlog.

Het vouwblaadje dat uw zoon heeft meegekregen en thuis heeft laten zien, is een kopietje van een verzetsuiting waarvan een origineel exemplaar tentoongesteld ligt in een vitrine in het Stadsarchief. Het is zeker geen 'leuk spelletje' en wordt dan ook zo niet gepresenteerd. In aansluiting op het lespakket op school bezoeken de leerlingen het Streekmuseum Jan Anderson en het Stadsarchief. Op school krijgen de kinderen onder andere de SchoolTV-aflevering '13 in de oorlog' te zien. Deze aflevering gaat over kleine en grote vormen van gevaarlijk verzet (minuut 2.45 tot 6.25), waarbij ook de verzetsuiting ‘zoek het vijfde zwijn’ aan bod komt (minuut 3.38 tot 3.57). De meeste kinderen zijn erg onder de indruk van dit vouwblaadje en vooral van het grote gevaar dat bezitters ervan in de Tweede Wereldoorlog liepen.

Het meegeven van het vouwblaadje heeft tot nu toe nog niet geleid tot negatieve reacties. Wij nemen uw signaal zeer serieus en hebben besloten voortaan op de achterkant van het vouwblad een korte uitleg te geven over deze verzetsuiting. Wij nodigen u van harte uit om samen met uw zoon langs te komen op het Stadsarchief. Graag geven wij u persoonlijk een nadere toelichting. En als u wilt, vertellen wij ook over de dappere jongens en mannen uit Vlaardingen die in de eerste verzetsgroep in Nederland zaten: de Geuzen.

Met vriendelijke groet,
Harm Jan Luth, stadsarchivarisGerelateerd