Ingezonden: RET rekent onnodige kilometers

16-10-2018 Nieuws Redactie

Ik reis vaak per RET, heb een persoonlijke OV-kaart met (leeftijds)korting, maar gisteren werd mijn vermoeden bevestigd: er is prijsverschil in de rit tussen twee dezelfde haltes, afhankelijk van welke bus je neemt! Ik stap in bus 57 op het Liesveldviaduct, en stap uit op de Dillenburgsingel, tarief € 0,81. Terug ga ik met bus 56 maar dan is het tarief € 1,12. Een prijsverschil van meer dan dertigMeer dan dertig procent. Voor mijn twee honden maakt het niet uit, die reizen gratis!

Bus 57 rijdt per half uur, maar heeft wel de kortste verbinding tussen beide haltes, mede dankzij de busbaan, slechts drie haltes! Een auto maakt zelfs meer kilometers en doet er langer over. Bus 56 rijdt iedere tien minuten. Die pakt de Van Hogendorplaan, tweemaal Vlaardingen Oost en Metrostation Vijfsluizen, misschien wel tien haltes. Die heb ik allemaal niet nodig.

De keuze lijkt duidelijk: langer wachten op bus 57... maar die rijdt 's avonds nog minder en op zondag helemaal niet. Ik dacht dat de RET per afstand tussen twee haltes zou afrekenen, maar neen, er wordt per gereden kilometer (die ik allemaal niet nodig heb) afgerekend. Reis ik met de NS dan kan ik van Schiedam naar Dordrecht desnoods over Groningen of Maastricht. dat maakt voorn de prijs niets uit. Alleen het traject Schiedam-Dordrecht wordt afgerekend. (Moet ik natuurlijk niet in Groningen uit- en  weer inchecken, da’s logisch). Maar bij de RET dus niet. Ik reis onnodige kilometers voor extra geld. Wat bij de NS kan, kan toch ook bij de RET?

Peter RooversGerelateerd