Iepenziekte op begraafplaats Emaus

22-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op begraafplaats Emaus hebben achttien iepen de iepenziekte. De bomen worden zo snel mogelijk gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er zijn nog een aantal iepen niet besmet, die blijven gewoon staan. Waar mogelijk worden nieuwe bomen terug geplant.

 

Iepenziekte

De iepenziekte wordt verspreidt door een iepenspintkever. De iepenspintkever infecteert de iep met een schimmel. De iep produceert als reactie een gomblaas om de schimmelgroei te stoppen. Hierdoor raken de houtvaten verstopt en heeft de boom geen toevoer van vocht en voeding meer. De boom sterft uiteindelijk af. Als de aangetaste boom niet direct wordt gekapt, wordt het een zogenaamde broedboom waarin de iepenspintkevers zich vermeerderen. Bladeren van een zieke iep verkleuren en verdorren plotseling. Aangetaste bomen moeten snel worden omgezaagd en afgevoerd.

 

Bomen of houtblokken in uw tuin?

De iepziekte kan alleen worden bestreden als na besmetting snel actie wordt ondernomen. Heeft u een iep in uw tuin? Houd de boom dan goed in de gaten. Aangetaste bomen moeten snel worden omgezaagd en afgedekt afgevoerd. Een hovenier kan u tips geven. Mensen die houtblokken hebben opgeslagen van een iep, bijvoorbeeld voor de open haard, moeten dit ook goed in de gaten houden. De iepenspintkever broedt ook op deze plekken. Mensen die een iep hebben en twijfelen of deze ziek is, kunnen contact opnemen met de gemeente, telefoon (010) 248 4000. Kosten voor het kappen en verbranden/verwerken van uw boom zijn voor uw eigen rekening.Gerelateerd