Categorieën

Service

Hommelsterfte in Vlaardingen blijft een raadsel

Hommelsterfte in Vlaardingen blijft een raadsel
Nieuws

Hommelsterfte in Vlaardingen blijft een raadsel

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-06-2014
  • Nieuws
Hommelsterfte in Vlaardingen blijft een raadsel

VLAARDINGEN – Op twee bakken met de sierplant Cosmea trof een bewoonster van de Oostwijk onlangs tien dode hommels aan. Opmerkelijk, want op alle andere planten op haar balkon bleven de bijen en hommels komen, zonder een centje pijn. Leverancier van de planten was de Praxis aan de Deltaweg. We stelden hen een simpele vraag: zijn er door de teler van deze planten misschien voor insecten schadelijke bestrijdingsmiddelen (de fabrikanten noemen dit gewasbeschermingsmiddelen) gebruikt ? Het antwoord op deze vraag kwam van het hoofdkantoor, maar wat staat er nou eigenlijk in de door Praxis gestuurde mail?

Praxis meldt in ieder geval dat ze geen middelen verkopen die buiten de regelgeving vallen. Dit zegt evenwel nog niets over hoe schadelijk dergelijke middelen kunnen zijn, voor insecten, maar ook voor huisdieren en kleine kinderen. We vroegen echter naar mogelijk gif op de planten die ze verkochten. Het antwoord:

,,Het beleid in Europa omtrent gewasbeschermingsmiddelen is sterk geharmoniseerd. Het uit de schappen halen van producten zal een averechts effect hebben. Het leidt tot een ongelijk speelveld, want de middelen zijn gewoon verkrijgbaar via internet en in het buitenland. Voor gewasbeschermingsmiddelen bestemd voor consumenten bestaan verder extra eisen en ook zijn er strikte etiketteringsverplichtingen. Deze etiketten zijn voor de consument erg begrijpelijk. Men mag er dus op vertrouwen, dat elk product dat op de markt wordt gebracht, getest is en veilig is bevonden voor de op het etiket vermelde toepassing(en).’’

Volgt u het nog ? In het eerste deel staat hier dat we gewoon onze spullen blijven verkopen, want anders halen ze wel bij een ander, via internet , in het buitenland. Het is verder aan de consument om de spullen goed toe te passen. Nog steeds echter geen antwoord op de vraag. Misschien dan in het laatste deel?

,,Tenslotte kunnen we melden dat onze plantenleveranciers zich ook aan de geldende wet- en regelgeving moeten houden en zij de planten laten analyseren.’’

Kijk, daar vroegen we dan weer wel naar. De leveranciers moeten zich er aan houden., maar of ze het ook doen ? Praxis zegt echter niet: ,,Nou, nou, dat is opmerkelijk, die dode hommels. We gaan gelijk eens testen bij onze leverancier !

Dat iedereen zich strikt aan de regels houdt is niet waar, zo blijkt uit een rapport van Greenpeace dat onlangs uitkwam. We citeren het tenslotte even:

,,Consumenten doen graag hun best voor de bijen: ze zetten bloemen in hun tuin die aantrekkelijk zijn voor de bestuivende insecten. Wat ze niet weten, is dat ze in veel gevallen met hun ‘bijvriendelijke’ plantjes de bijen juist nog meer gif aanbieden. Hoe zit dat? De sierplanten die tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten verkopen, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die (zeer) schadelijk zijn voor bijen. Greenpeace liet 69 monsters van bloeiende sierplanten testen op zo’n 400 bestrijdingsmiddelen. De resultaten zijn gerust schokkend te noemen: slechts één monster bevatte géén giftige stoffen. Op alle andere monsters troffen we schadelijke pesticiden, ook middelen die verboden zijn.”

Al met al is Praxis niet ingegaan op de vraag die we stelden. Als er voor insecten schadelijke stoffen zijn gebruikt, ligt de dader op het kerkhof. Evenals de hommels.