Categorieën

Service

Hoekse Lijn eind augustus van start?

Hoekse Lijn eind augustus van start?
Nieuws

Hoekse Lijn eind augustus van start?

  • Redactie
  • 24-05-2019
  • Nieuws
Hoekse Lijn eind augustus van start?
ROTTERDAM - Het testen van de Hoekse Lijn duurt nog minimaal zeven weken. Dat meldt B&W van Rotterdam in een voortgangsrapportage aan de raad. ,,Parallel aan dit proces wordt de aanvraag voor de indienststellingsvergunning voorbereid.'' Zodra het testen is afgerond en uitgemond in een veiligheidsdossier, gaat dit naar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie. De inspectie adviseert vervolgens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) over de afgifte van een indienststellingsvergunning. Als die is afgegeven, kan het proefbedrijf worden opgestart, aldus de rapportage.

Het verschil tussen het testbedrijf en het proefbedrijf is dat in de eerstgenoemde periode metrovoertuigen en spoorinfrastructuur worden getest op functionaliteit en of de systemen goed met elkaar samenwerken. In de periode van het proefbedrijf wordt volgens dienstregeling gereden en wordt vooral getest of de spoorbeveiliging goed werkt en of de spoorbaan veilig en betrouwbaar is. Ooit is aangegeven dat het proefbedrijf vijf tot zes weken zou duren. De rapportage van vandaag zegt hier niets meer over.

Wel meldt het college dat het opleiden van metrobestuurders en mensen voor de verkeersleiding wordt voortgezet. ,,Daarnaast zijn de capaciteitstesten opnieuw ingepland'', en wel voor de laatste week van mei. ,,Tijdens deze testen wordt de capaciteit van de energievoorziening en bijbehorende systemen getest.''

De rapportage meldt wel: ,,Na een succesvolle uitvoering van het proefbedrijf worden de beperkingen in de indienststellingsvergunning opgeheven en kan worden gestart met exploitatie.'' Een voorzichtige schatting van Vlaardingen24 zegt dat dit dan vanaf 20 augustus het geval kan zijn.