Categorieën

Service

Historisch Jaarboek met bijzonder verhaal

Historisch Jaarboek met bijzonder verhaal
Nieuws

Historisch Jaarboek met bijzonder verhaal

  • Erik Meijer
  • 13-11-2014
  • Nieuws
Historisch Jaarboek met bijzonder verhaal

VLAARDINGEN - De uitreiking van het Historisch Jaarboek is ieder jaar weer een feestje waar veel oude bekenden elkaar treffen. Maar een van hen was er gisteren niet, de auteur van een van de twee artikelen die het jaarboek telt. Piet Heinsbroek overleed de dag voor de uitreiking van het 'eerste' exemplaar aan burgemeester Bert Blase. Zijn vrouw en dochter waren er wél en dat maakte de uitreiking toch speciaal; een eerbetoon aan Piet.

Piet Heinsbroek besteedde jaren van zijn leven aan de bestudering van de in 1967 in de grote Kerk gevonden sarcofaag en soortgelijke grafmonumenten die langs de hele noordzeekust zijn gevonden. In het Historisch Jaarboek beperkte hij zich tot de voorbeelden die in Zuid-Holland zijn te vinden. Het artikel Thidbalds Sarcofaag beschrijft uitvoerig de vondst en bestudering van de kist van rode (bont)zandsteen. Daarnaast komen nog voorbeelden uit geheel Zuid-Holland aan bod van de vondst van soortgelijke sarcofagen, een specialistisch maar voor de lezer met historische interesse zeer interessant verhaal.

Het tweede verhaal is van de hand van Bram Keizerwaard. Hij stortte zich op de geschiedenis van het gevangenen- en bewaringskamp De Vergulde Hand. Hij toonde de aanwezigen een foto van de metalen boeien waarmee de gevangenen werden geketend, soms met drie aan elkaar. ,,Dat kan geen pretje zijn geweest in een kamp waar ook nog dysenterie heerste'', meent Keizerwaard. ,,Als er een naar de wc moest, moesten de andere twee gewoon mee.'' Toch heeft Keizerwaard geen bewijzen kunnen vinden van structurele mishandeling van gevangenen. Elders in het land was dat wel anders.

Dat betekent natuurlijk niet dat alles goed verliep. Keizerwaard: ,,Mensen werden soms voor vrijwel niets geïnterneerd en er was ook gewoon sprake van vergissingen. Zo werd een man verdacht van NSB-sympathieën omdat in zijn kasboek overschrijvingen naar de N.S.B. werden gevonden. De man bleek slechts lid van de Nederlandsche Schaak Bond.''

Naast deze twee verhalen traditiegetrouw ook weer twee kronieken in het Historisch Jaarboek: 1963 en 2013. En daarnaast de jaarverslagen van onder andere het Streekmuseum, het Stadsarchief en Museum Vlaardingen.

De burgemeester toonde zich onder de indruk van zowel het boek als de rijke historie van de gemeente Vlaardingen. Hij kreeg uiteindelijk het tweede exemplaar. Het eerste werd twee weken geleden al bij Piet Heinsbroek gebracht die het toen nog heeft kunnen lezen.