Herinneringen aan protestbos gezocht

23-08-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Museum Vlaardingen is op zoek naar herinneringen van Vlaardingers die het protestbos in de Lickebaert hebben helpen aanleggen. Het grootste protestbos van Nederland, het Volksbos in Vlaardingen, bestaat in december 2017 25 jaar.

In Museum Vlaardingen zal in samenwerking met de Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert op 23 september een tentoonstelling openen naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het grootste protestbos van Nederland.

De tentoonstelling zal met veel foto's, affiches, kindertekeningen, krantenberichten uit die tijd en beelden vertellen hoe het verzet tegen de aanleg van een afvalstort voor industrieel afval in de Lickebaert door bewoners een positieve bijdrage leverde aan de leefbaarheid van onze woon- en werkomgeving.

Het Groeiend Verzet organiseerde dit historische evenement met vele tientallen bewoners en steun van de Vlaardingse Huisartsen Kring, Vlaardingse apothekers, bloemisten, de Vlaardingse afdeling van de Consumentenbond, de SP, GroenLinks en SGP en vele andere maatschappelijke organisaties. Maar vooral dus met de steun van bewoners die onder andere bij huisartsen, apotheken en bloemisterijen 'boombonnen' kochten.

Op 12 december 1992 hebben ruim 8.000 mensen, op een koude winterdag, 16.000 bomen aangeplant. Een historische dag met als afsluiting erwtensoep en muziek, voor velen een geweldige niet te vergeten ervaring. Er kwam geen afvalstort, maar een prachtig uniek natuurgebied: het Volksbos. Deze actie kreeg op verschillende plekken in Nederland navolging.

Museum Vlaardingen en de Stichting Groeiend Verzet roepen betrokken bewoners (en hun nu volwassen kinderen) op om ook een bijdrage te leveren door hun persoonlijke herinneringen, en mogelijk foto's, met Museum Vlaardingen te delen via a.poldervaart@museumvlaardingen.nl 

Gerelateerd