Herfst!

10-11-2019 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk)

Zo, weer terug op het honk. Was vorig jaar de herfst heel erg laat, dit jaar is hij keurig op tijd. Oktober was hier in Zuidwest Frankrijk heel erg nat en november is op dezelfde manier begonnen. Elke dag valt er regen. De Vienne is de rivier die door de stad Limoges loopt en enkele kilometers stroomafwaarts langs mijn huis. Het voorjaar en de hele zomer was deze rivier met nog maar weinig water gevuld. Nu is het weer een flinke hard stromende en soms kolkende rivier.  Het waterniveau wordt wel door dammen en sluizen gereguleerd. Vijftig kilometer stroomafwaarts is er een nucleaire centrale voor de stroomopwekking, zoals Frankrijk er tientallen heeft.  Deze centrale wordt voorzien van koelwater aangevoerd door de rivier de Vienne en het spreekt voor zich dat de watertoevoer gegarandeerd moet zijn. Vandaar de dammen en meren die in de rivier zijn aangelegd.

Het mooiste stuwmeer van de regio is het Lac de Vassivière, gelegen ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Limoges op zo’n vijfhonderd meter hoogte.  De omgeving is schitterend. Het laag- en middelgebergte is bedekt met  bos, bos en nog eens bos.  Het stuwmeer is ontstaan achter de dam en is heel grillig van vorm. Als je het rondrijdt (tientallen kilometers) heb je vanuit elke plek een ander uitzicht en het water is zo helder als glas.  Het mooiste zwemwater dat je je kan voorstellen: zwemmen en drinken tegelijk. Het is onbegrijpelijk dat het hier altijd rustig is, zelfs in de vakantiemaanden juli en augustus. Natuurlijk zijn er wel toeristen maar voor Nederlandse begrippen is het uitgestorven, zeker vergeleken met Hoek van Holland of Zandvoort is het een lachertje. Ook hier weer ruimte en rust. Het is bij mij toch wel meer dan een uur rijden vandaan maar elk jaar gaan we er toch heel graag naartoe en vaak. Het is nu herfst. Ook dan is het kleurrijk en mooi maar een beetje te koud om te zwemmen; wandelen kan toch ook! Maar goed dat kan hier overal. In de hele regio is hier al meer bos dan in heel Nederland bij elkaar. Ga er maar aan staan!


Dick van der Pijl


Gerelateerd